DO Cava

DO Cava, to jsou prosluněné vinice rozprostírající se v severovýchodní části Španělska podél pobřeží Středozemního moře. Ideální podnebí pro pěstování révy, dlouhá vinařská tradice i rozmanitý terén umožňují místním vinařstvím vyrábět šumivá vína té nejvyšší kvality. 

95 % z celkové produkce Cavy vzniká v katalánské oblasti Penedès, ale s její výrobou se můžeme setkat i v dalších uznaných regionech: Valencie, Aragon, Extremadura, La Rioja, Baskicko a Navarra.

DO Cava - garance kvality i původu

Šumivá vína mají ve Španělsku dlouhou tradici. Výroba Cavy zde probíhá již od roku 1872 tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi (stejná metoda jako u výroby šampaňského), přičemž se používají pouze hrozny původních odrůd. Pro bílou Cavu to jsou: Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Malvasía a Chardonnay. Pro růžovou Cavu: Garnacha, Monastrell, Trepat a Pinot Noir.

Díky lokálním odrůdám, dlouhému ležení na kalech, ale i převládajícímu středomořskému a kontinentálnímu klimatu, se mohou zdejší šumivá vína pochlubit výraznou chutí i vůní. Typický ovocný charakter často doprovázený sametovými tóny a vyrovnávající kyselinkou dělají z Cavy jedno z nejzajímavějších šumivých vín vůbec.

Vína s označením DO Cava musí splňovat následující požadavky:

  • Víno musí pocházet ze zákonem vymezených regionů.
  • Smí obsahovat pouze hrozny lokálních odrůd.
  • Víno musí být vyrobeno tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi.
  • Minimální doba zrání v lahvích je 9 měsíců.

 

Řazení Cavy podle doby zrání

Na etiketě Cavy najdete kromě označení původu také dobu jejího zrání.

Joven - mladé víno: Cava, která zrála v lahvi 9 - 15 měsíců.

Reserva: Zralejší Cava, která ležela na kalech min. 15 měsíců a vyznačuje se tmavší barvou a rozvinutější, plnější chutí.

Gran Reserva: Jedná se o dlouholetou Cavu, jež zrála nejméně 30 měsíců. Gran Reserva je zpravidla suchá (Brut) s výraznější a dlouhotrvající chutí.

Cava Paraje Calificado: Cava ze speciálně vybraných vinic (specifické umístění a terroir), která se nechává ležet min. 36 měsíců na kalech. Sytější barva, delikátní chuť i aroma zralého ovoce s kouřovými či zemitými tóny.

 

Řazení Cavy podle obsahu zbytkového cukru

Brut Nature (0 - 3 g/l): Nejsušší a tedy i nejčistší Cava, do které se během procesu výroby nepřidává žádný cukr. Dokonalý společník pro párování od předkrmu až po dezert.

Extra Brut (0 - 6 g/l): Do Cavy Extra Brut se přidává až 6 gramů cukru na litr. Tento malý nádech sladkosti je ideální kombinovat např. s mastnějšími pokrmy.

Brut (až 12 g/l): Nejpopulárnější druh Cavy nejen ve Španělsku. Stále obsahuje poměrně malé množství přidaného cukru, které z ní, společně s vyváženou kyselostí, vyzdvihují to nejlepší.

Extra Sec (12 - 17 g/l): Byť „Extra Seco“ znamená extra suché, jsou tyto Cavy ve skutečnosti spíš sladší. Do vína je přidáno to správné množství cukru, které dodává výraznější pocit v ústech. Díky tomu umožňuje všestrannější párování s jídlem.

Sec (17 - 32 g/l): „Seco“ sice opět znamená suchý, ale Cava s tímto označením je ve skutečnosti poměrně sladká. Lze párovat například s dezerty.

Demi-Sec (32 - 50 g/l): S 32 až 50 gramy přidaného cukru se řadí tyto „polosuché“ Cavy k druhým nejsladším. Všestranné šumivé víno ideální pro párování s dezerty.

 

Zaujala vás Cava? Rádi byste vyzkoušely španělská šumivá vína vyráběná tradičním způsobem? Podívejte se do naší nabídky.