Šumivá vína ze Španělska jsou pro svou kvalitu a vynikající chuť oblíbená po celém světě. Donedávna platila za jejich hlavní představitelku Cava, v roce 2017 se k ní ale přidal ještě Corpinnat. Pojďme si říct, co tyto dva nápoje spojuje a v čem se naopak liší. Ať víte, po čem sáhnout, až budete vybírat, čím si připít.
Španělsko? To je ráj vín všech barev i typů
Španělsko je známé nejen svými výbornými tichými víny, ale také těmi šumivými, mezi nimiž vynikají právě Cava a Corpinnat. Oba typy vín mají své specifické vlastnosti, historii a způsob výroby, kterým jsme se podrobněji věnovali v samostatném článku právě o španělských šumivých vínech. V čem se ale tato vína liší a podle čeho vybírat?
Jak se od sebe liší španělská šumivá vína?
Rozdílů mezi Cavou Corpinnatem je hned celá řada. Pojďme se podívat na ty nejdůležitější.
Tradiční Cava s dlouhou historií vs. přísný nováček Corpinnat
Cava patří ke Španělsku stejně neodmyslitelně jako paella nebo flamenco, a to už minimálně 150 let. Její počátky se datují přibližně do roku 1872, kdy se ve Španělsku úspěšně pokusili o výrobu vína inspirovaného šampaňským.
Naproti tomu Corpinnat je na světě poměrně krátce. V roce 2017 totiž vzniklo, pod záštitou EU, sdružení Corpinnat a s ním i stejnojmenná značka. Skupina špičkových, avšak s kvalitou nespokojených vinařů z oblasti Penedès, tehdy vystoupila z D.O. Cava a založila si svou vlastní odnož autentických šumivých vín se závazkem dodržovat ta nejpřísnější kritéria. Ta zahrnují např. delší dobu zrání, výhradně ruční sběr a bio kvalitu hroznů, 100% vinifikaci v prostorách vinařství a uvedení data sklizně a degorsáže na etiketě.
Rozdíly v oblastech pěstování, v odrůdách, ale i v době zrání
Vedle historie a ekologických norem se tato šumivá vína liší i v oblastech původu. Výroba Cavy sice probíhá především v Katalánsku (cca 95 % produkce), konkrétně v oblasti Penedès, ale dále je povolena také v dalších 7 uznaných regionech (Aragón, Valencia, La Rioja, Extremadura, Kastilie a Léon, Navarra a Baskicko).
Corpinnat se pak naopak snaží o udržení původního regionu a jeho značku tak mohou nést šumivá vína výhradně z oblasti Penedès.
Povolené odrůdy
Další odchylkou jsou povolené odrůdy, z nichž mohou vína vznikat. Zatímco Cava se sice orientuje převážně na lokální odrůdy, i tak má pravidla pro jejich obsah benevolentnější. Hlavními odrůdami pro bílou i růžovou Cavu jsou Macabeo, Xarel·lo a Parellada, ale lze je libovolně doplnit i o Chardonnay, Pinot Noir či Trepat a další.
Sdružení Corpinnat pak poměr povolených odrůd převádí na konkrétní procenta. Pro výrobu bílého a růžového Corpinnatu lze použít pouze původní odrůdy, z nichž min. 90 % musí tvořit Xarel·lo, Parellada, Macabeo, Malvasía, Garnacha, Monastrell, Sumoll a Xarel·lo Rosé. Dále je povolený 10% obsah Pinot Noir, Chardonnay, Sitges Malvasia a Trepat.
Doba zrání – to je oč tu běží
I přesto, že obě šumivky vznikají stejnou – tradiční šampaňskou metodou – signifikantním rozdílem mezi Cavou a Corpinnatem je jejich minimální doba zrání, od které se pak odvíjí rozdíly v chuti, barvě, ale i ceně.
Zákon určuje, že Cava musí zrát minimálně 9 měsíců, zato Corpinnat musí zrát v lahvi minimálně 18 měsíců (což je dokonce o 3 měsíce víc než u šampaňského).
Proč chutná Cava jinak než Corpinnat?
Vzhledem k odlišné době zrání se rozdíly pochopitelně objevují také v tom hlavním – v chuti jednotlivých šumivých vín. Podrobněji se o chuťových profilech a rozdělení podle délky zrání Cavy i Corpinnatu rozepisujeme v dalších článcích, ty nejdůležitější odlišnosti si ale uvedeme i zde.
Od mladičké citrusové Cavy až po Gran Reservu s tóny ořechů
Jelikož Cavě legislativa umožňuje zrát kratší dobu, i její chuťová paleta je rozmanitější. Při výběru lahve Cavy si tak přijdou na své jak milovníci mladších a lehčích bublin (zrání 9–15 měsíců, na etiketě může být označeno jako Cava de Guarda – Joven) překypujících svěžími tóny citrusů a jablek, tak i vyznavači vyzrálejších vín (zrání min. 15 měsíců a 30 měsíců, Reserva a Gran Reserva) s typickými nuancemi pečiva a ořechů.
Chcete-li si tedy dopřát bubliny např. k mořským plodům, salátům nebo lehkým sýrům, Cava Joven bude ideální volbou.
Vždy dokonale vyzrálý Corpinnat
Na druhé straně Corpinnat nabízí díky delšímu zrání bohatší a komplexnější chuťový i aromatický profil (podobný Cavě Reservě nebo Gran Reservě). Pokud si tedy vyberete právě Corpinnat, počítejte převážně s výraznými tóny briošky, zralého ovoce a ořechů.
Sytější chuťový profil Corpinnatu oceníte v kombinaci s pečenými rybami či bílým masem.
Cenové rozdíly odráží kvalitu i čas
Jak už to tak bývá, i tady ovlivňují výrobní standardy a čas cenu výsledného produktu. I přesto, že španělská šumivá vína jsou výrazně dostupnější než jejich francouzský protějšek, i tak se můžeme dostat k vyšším částkám. Určitě je ale z čeho vybírat, a to nejen co se chuti týče.
Stručně bychom cenové pravidlo španělských šumivých vín mohli shrnout následovně: Cava je většinou cenově dostupnější, zatímco Corpinnat se, díky přísnějším výrobním standardům, pohybuje ve vyšších cenových relacích. Avšak přihlédnemi-li k prémiové kvalitě a nezaměnitelné chuti obou druhů vín, je jejich cena bezkonkurenční.
Hlavní rozdíly mezi Cavou a Corpinnatem na jednom místě
Cava |
Corpinnat |
Způsob výroby |
|
Tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi (stejná jako u šampaňského). |
|
Tradice |
|
Cca od roku 1872. |
Od roku 2017. |
Původ a certifikace |
|
Pochází z 8 regionů. |
Pochází pouze z oblasti v centru Penedès. |
Výrobní standardy |
|
Standardní ekologické a kvalitativní normy. |
Velice přísné ekologické a kvalitativní normy. |
Délka zrání |
|
Min. 9 měsíců v lahvi. |
Min. 18 měsíců v lahvi. |
DO versus značka |
|
Cava je jedním z regionů (DO) ve Španělsku. |
Corpinnat je zaštiťován značkou Corpinnat. |
Chuťové rozdíly |
|
Různé chuťové profily (podle délky zrání) – od svěžích citrusových až po smetanové s tóny pečiva. Vhodná pro každodenní popíjení. |
Díky delšímu zrání bohatší a komplexnější profil s výraznými tóny briošky, ořechů a zralého ovoce. Vhodný pro speciální příležitosti a gurmánské zážitky. |
Cenové rozdíly |
|
Nižší cena. |
Vyšší cena. |
Jak se tedy při nákupu španělských šumivých vín rozhodovat?
Cava i Corpinnat jsou vynikající vína, každé se svým specifickým charakterem. Pokud hledáte lehčí a svěží víno na každodenní popíjení obzvlášť v létě, mladší Cava bude skvělou volbou. Pro speciální příležitosti a gurmánské zážitky však sáhněte po déle zrající Cavě nebo Corpinnatu, které vás ohromí svou komplexností a hloubkou chuti.
Ať už si tedy vyberete Cavu, nebo Corpinnat, rozhodně nešlápnete vedle. Oba typy vín vám nabídnou jedinečný zážitek a obohatí vaše vinné obzory. Tak experimentujte, ochutnávejte a užívejte si kouzlo těch nejlepších španělských vín.