7 španělských vín, které stojí za to ochutnat

Španělská vína patří mezi ta nejlepší vína tzv. starého světa (tradiční evropské země s historicky rozvinutým vinařským průmyslem). I přes jejich dlouhou historii a unikátní chuťové vlastnosti se o nich ale stále nemluví tolik jako o vínech francouzských či italských. 

Jak se tedy ve všech základních odrůdách a oblastech orientovat, pokud se španělskými víny začínáte? Přečtěte si náš článek nejtypičtějších a nejoblíbenějších španělských odrůd, který vám s výběrem pomůže.

 

 

Regionální pestrost španělských vín

Že jste na španělská vína ještě nenarazili nebo o nich slýcháte jen málo? Nenechte se zmást. Španělsko totiž vyrábí téměř 14 % světové produkce, čímž se řadí mezi 3 největší světové hráče. 

Vinice se zde rozkládají na ploše neuvěřitelných 1,2 milionu hektarů. Různorodý terén, půda a podnebí dávají možnost pěstovat desítky odrůd, které dohromady tvoří nebývale pestré vinařské portfolio

Díky těmto odlišnostem se také dostáváme k faktu, že žádná dvě vína zde vyrobená nikdy nebudou totožná, i když obsahují stejnou hlavní odrůdu. To je také jedním z důvodů, proč je regionalita pro španělské víno tak důležitá.


Která červená vína ochutnat?

Pokud už jste měli tu čest se se španělským vínem seznámit, pak si dovolíme tvrdit, že jím byla odrůda Tempranillo. Tempranillo je totiž nejvíce vysazovaným červeným vínem Španělska. Najít ho můžete hned pod několika jmény: Tinto Fino, Tinto de Toro, Cencibel, Ull de Llebre a Tinto del Pais. 2 nejznámější oblasti pro jeho pěstování jsou Rioja a Ribera del Duero.

 

Vyhlášené Tempranillo z Ribera del Duero

Španělská vinařská oblast Ribera del Duero je známá především pro své vysoce kvalitní Tempranillo. To produkuje převážně jako jednodruhové víno bez přidání jiné odrůdy.

Vína z této oblasti jsou plná, voní po tmavém ovoci a bobulovinách a mají skvělý potenciál pro zrání. Většina etiket místních lahví vám dá navíc vědět, jak dlouho víno zrálo, a to pomocí výrazů Crianza, Reserva a Gran Reserva.

2 Tempranilla z Ribera del Duero, která stojí za to vyzkoušet

Jste fanoušky spíše lehčích a ovocnějších stylů? Pak sáhněte po lahvi Crianza od vinařství Lecco. Víno zraje v sudu minimálně 14 měsíců a provede vás šťavnatými tóny i neotřelým kávovým zakončením. 

Oproti tomu tato opulentní Reserva zrála minimálně 3 roky. Z toho 18 měsíců v sudu. V její chuti tak najdete kombinaci ovoce, kouře, kůže, balsamica a dalších typických tónů pro delší zrání v dubu. Slavnostní víno ideální na oslavy nebo večery ve dvou.

 

Slavná Rioja

Stejně jako v Ribera del Duero jsou i vína z Rioji založena na Tempranillu, které se tu ale často kombinuje s odrůdou Mazuelo, Graciano nebo Garnacha. 

Jedná se o nejznámější vinařskou oblast Španělska. Vznikají zde vína typicky vonící po ovoci a zemitých tónech, které nabírají na intenzitě s dobou zrání. Vedle červených vín se zde daří ale i bílým či růžovým. 

 

Garnacha, Cariñena a Syrah – silné trio z Prioratu

Katalánská apelace Priorat je vedle Rioji 1 ze 2 vinařských oblastí, které získaly nejvyšší španělské regionální označení DOCa

I přesto, že Priorat a jeho vína nejsou mezi širokou veřejností tak známé jako výše uvedené Tempranillo, naopak u odborníků jsou velmi oblíbené pro svou vysokou kvalitu. Vyrábí se zde hedvábná, komplexní a lahodná červená vína. Především se pak jedná o cuvée z odrůd Garnacha, Cariñena (Carignan) a Syrah.

2 červená cuvée z Prioratu, která musíte vyzkoušet

Pokud hledáte plná, intenzivní vína vonící po lesních plodech a tabáku se zemitým nádechem, pak určitě doporučujeme tato: 

Ovocná vůně s kořeněným aroma – to je cuvée Montclass od vinařství Cartoixa de Montsalvat. Nebo plnější a vyzrálejší Montgarnatx ze 40leté Garnachy a neméně starého Carignanu. Třešně, tabák a čokoláda. Na takové víno se nezapomíná… Ostatně 93 bodů od Roberta Parkera hovoří za vše. 

 

Která bílá vína ochutnat?

Pokud se ve Španělsku mluví o červených vínech, většinou se spojují s oblastí původu. Oproti tomu bílá vína rozdělujeme hlavně podle odrůdy.

 

Nejpopulárnější Albariño 

V případě, že začínáte se španělskými bílými víny, pak Albariño by mělo přijít na řadu jako první. Nejpopulárnější bílá odrůda původem z Galicie. Nyní se pěstuje hlavně v oblasti DO Rías Baixas.

Albariño má typicky slámovou barvu s nazelenalými odlesky. Na patře je svěží a jemné s ovocným a bylinným aroma. Famózní záležitost k mořským plodům, ale zamilujete si ho i samotné.

2 Albariña, která stojí za to vyzkoušet

Španělsko v lahvi aneb nádherné a do poslední kapky typické Albariño se střední intenzitou vás osloví, pokud si potrpíte na tropické ovoce s mátovými tóny. 

Naopak pokud hledáte velmi intenzivní chuť i aroma, ochutnejte v dubu zrající Albariño Barica, jehož limitovaná roční produkce činí pouze 1500 lahví. Meruňky, marcipán a anýz, které vás nepřestanou bavit.

 

Citrusové Godello z Valdeorras

Ve Valdeorras, v malém vnitrozemském regionu jen pár hodin od Rías Baixas, vyrábí několik stylů vína, z nichž ta nejznámější patří odrůdě Godello.

Godello kombinuje výrazné ovocné chutě s květinovobylinnými tóny a zemitou mineralitou. Víno je příjemně svěží a zároveň tělnaté, takže se stane adekvátním průvodcem od předkrmu z chobotnice až po hlavní chod z pečeného halibuta.

2 Godella, která stojí za to vyzkoušet

Pokud chcete ochutnat tuto odrůdu v její nejčistší podobě, pak sáhněte po tomto Godellu s šťavnatou nakyslostí červeného grapefruitu a jemnou hořkostí charakteristickou pro terroir. 

Za komplexnější a krémovější chutí se pak vydejte s lahví Lias, jejíž název odkazuje na metodu zrání. Zrání na kvasnicích vínu přidává na chuťové i aromatické intenzitě. Což ocenil i nejvyhlášenější španělský průvodce víny Guía Peñín 98 body ze 100.

 

Delikátní Xarel·lo

Třetím zástupcem nejslavnějších bílých vín Španělska je Xarel·lo. Nepostradatelná součást španělských šumivých vín společně s odrůdami Macabeo a Parellada. Hrozny Xarel·lo se ale používají také pro suchá bílá vína, a to jak odrůdová tak i cuvée. 

Vína vyrobená z Xarel·lo jsou středně plná a aromatická, s příjemnou kyselinkou a obsahem alkoholu. Vůně připomíná citrusy a peckoviny s typickým bylinným a minerálním podtónem. Ideální záležitost, pokud hledáte všestranné bílé víno nejen k lehčím pokrmům, ale také k samostatnému popíjení.

2 Xarel·lo, která stojí za to vyzkoušet

V případě Xarel·lo vám nabídneme hned 2 speciality. 

První delikatesou je Gran Clot dels Oms Xarel·lo. Hrozny Xarel·lo z 80letých vinic a limitované množství 8 000 lahví. Luxusní víno s krémovou chutí a citrusovým aroma. Jako dělané pro horké letní dny, ale nebojte, užijete si ho v každém počasí.

V druhém případě se jedná o vinařský unikát, se kterým si vinaři pečlivě vyhráli. 50 Lliures – hrozny tu zrály v 5 různých nádobách: amfora, demižon, betonové vejce, nerezový tank a dubovoakátové sudy. Neskutečně plná chuť, ve které si najdete pokaždé něco nového.

 

A co španělské šumivé víno?

Láká vás svět bublin a chcete si v něm rozšířit obzory? Pak si zapamatujte název „Cava“. Slavné šumivé víno ze Španělska, které ohromí každého milovníka sektů. 

Cava

Produkci Cavy většinou najdete v Katalánsku na severovýchodě od Barcelony. Aby získala své typické delikátní perlení, prochází Cava tradiční metodou sekundární fermentace v lahvi (stejně jako francouzské Champagne a italská Franciacorta). Cava může být bílá nebo růžová a jedná se obvykle o směs hroznů Xarel·lo, Macabeo a Parellada.

Chuť Cavy je ovlivněna délkou zrání na kalech. U mladých Cav zrajících 9 a více měsíců převládají ovocnější jablečné chutě. S delší dobou zrání se ovocné a svěží tóny mění na smetanové a pečivové, typické také pro kvalitní šampaňské.

I přesto, že španělská šumivá vína Cava mohou kvalitou i chutí konkurovat šampaňskému, jsou obvykle levnější než jejich francouzské protějšky.

2 šumivé Cavy, které stojí za to vyzkoušet

Máte rádi kvalitní Prosecco, ale rádi byste zkusili něco trochu jiného, ale přitom stále svěžího a ovocného? Pak si otevřete lahev Cava Rabetllat I Vidal Brut. Typická mladistvě svěží Cava. Chutná intenzivně, perlí jemně a voní po citrusech, jablkách i mandlích.

A na závěr trochu romantiky v podobě růžového šumivého vína od průkopníků ručně vyráběných Cav, vinařství Rimarts. Cava Martinez Rose je elegantní směs z hroznů Pinot Noir a Garnacha s tóny červeného rybízu. A jak píšeme už na stránkách – sladké tak akorát, pitelné nad míru. Zkrátka krásné víno ve všech směrech.