Geniální španělská snídaně aneb jak na ty nejlepší Pan Con Tomate?

foto-pan-con-tomate

Milovníci rajčat, španělské kuchyně a rychlých snídaní, zbystřete! Tuhle katalánskou pochoutku si totiž můžete snadno připravit i doma. Chuťově je to opravdová slast, kterou máte navíc hotovou během několika málo minut. Připraveni? Tak jdeme na to.

Nejen chleba s rajčaty, ale skutečná delikatesa

Pan Con Tomate, pan tumaca nebo také pa amb tomaquet – tento španělský chléb s rajčaty je známý hned pod několika názvy a setkat se s ním můžete, nejen v restauracích a barech, prakticky po celém Španělsku. Nejčastěji se tu podává ke snídani, formou tapas nebo jako doprovod k drinku. Cenově se jedná o velice levnou záležitost (kolem 1–2 Eur), která vás ale svou chutí naprosto ohromí.

Recept na Pan Con Tomate

Recept na rajčatové chleby si sice žádá pouze pár ingrediencí, o to víc si však dejte záležet na výběru těch co možná nejkvalitnějších. Každá surovina tu má své místo a její chuť a kvalita tak ovlivňuje celý pokrm.

Suroviny na 4 chleby

  • 4 tenké plátky ciabatty či kváskového chleba (může být i den starý)
  • 4 velká, zralá a hooodně měkká rajčata
  • Kvalitní extra panenský olivový olej
  • 1–2 stroužky česneku
  • Mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • Limetová šťáva (nemusí být)
  • Jamón na obložení (nemusí být)

Postup

Plátky chleba či ciabatty nejprve osmahněte s kapkou olivového oleje na pánvi, opečte v troubě nebo toustovači. Důležité je, aby byl křupavý a měl krásnou zlatavou barvu.

Mezitím si nastrouhejte rajčata na hrubém struhadle a slupky vyhoďte. Vzniklou rajčatovou „kaši“ osolte, opepřete a pokud máte rádi svěží chuť citrusů, přidejte i pár kapek limetové šťávy.

Nyní si opečené a ještě horké chleby potřete oloupanými stroužky česneku, rajčatovou směsí a zakápněte olivovým olejem. My používáme tento extra panenský olivový olej od Palacio de Los Olivos, který nejen, že již 7x vyhrál titul Nejlepší olivový olej světa v kategorii Picual, ale v tomto receptu vyloženě září. Voní totiž po bazalce a čerstvě posečené trávě, a to se ke šťavnatým rajčatům náramně hodí.

Tip: Pokud si nevíte rady s výběrem kvalitního olivového oleje, koukněte na náš článek, kde vás olivovými oleji provedeme krok za krokem. 

Chlebům je dobré nechat chviličku na nasáknutí rajčatovou šťávou, ale rozhodně nečekejte příliš dlouho. Taková minutka či dvě bohatě postačí. Pokud je necháte déle, chléb ztratí na své křupavosti.

Takto připravené chleby můžete ještě navíc obložit plátky tradičního Jamónu, který sice do původního receptu nepatří, ale chutná s nimi skvěle. 

foto-pan-con-tomate-bread

Chleba s rajčaty k snídani i k dobrému drinku

Pan Con Tomate můžete servírovat jako výtečnou snídani, ale nebojte se je podávat ani na oslavách. K takovému odpolednímu španělskému koktejlu je to doprovod naprosto adekvátní. A i když se jedná o rychlou a poměrně levnou záležitost, uvidíte, že oslní celou vaši rodinu i hosty. 

Přejeme dobrou chuť!