15 tipů na ty nejlepší dárky pro milovníky vína

Vánoce se blíží a společně s nimi i již tradiční otázka – čím koho obdarovat tak, aby se nejednalo jen o dárek ze slušnosti? Ideální je nakupovat podle zájmů a vášní dotyčného. Takový dárek totiž potěší hned dvakrát – trefou do vkusu a zároveň vědomím, že jste nad výběrem opravdu přemýšleli. 

Máte-li pak ve svém okruhu vinařského nadšence nebo gurmána tělem i duší, poradíme vám ještě detailněji. V článku vám dáme hned několik tipů na originální dárky pro milovníky vína i gastronomie, na kterých si nejen pochutnají, ale poznají rovnou celou řadu chutí a vůní vinařského ráje – Španělska. Mezi našimi oblíbenci tak najdete konkrétní vína, speciální dárkové balíčky s vínem nebo rovnou celé dárkové koše s víny i delikatesami. A pár tipů máme dokonce také pro nejnáročnější fanoušky unikátních chutí. 

Dárky pro milovníka červených vín

Víte o obdarovaném, že má slabost pro červená vína? Pak se samozřejmě nabízí darovat nějakou tu lahev červeného (s tou vám samozřejmě také poradíme). Co mu ale dopřát hned celou sadu poskládanou z toho nejlepšího ze světa červených vín? A nebo spojte červené víno s delikatesami na míru vybranými právě k němu. 

1. Dárkový set se skleničkami Riedel i limitované edice vín z vyhlášeného vinařství Habla

Pokud bychom měli vybrat jednoho zástupce červených španělských vín, které opravdu stojí za to ochutnat, pak přicházíme se 3 slovy – Habla del Silencio. Dárková sada s 2 lahvemi tohoto červeného cuvée, které získalo 3 roky po sobě ocenění nejlepší červené víno Španělska, zaujme i opravdové znalce. Součástí sady jsou navíc 2 skleničky od světoznámého sklářství Riedel.

V případě, že si ale obdarovaný potrpí na opravdové unikáty, které jen tak někdo nemá, zavítejte do naší sekce limitek. Exkluzivní kolekce červených vín z vyhlášeného španělského vinařství Habla vyniká hned v několika ohledech. Vedle prémiového složení je to také skutečnost, že se vína po vyprodání už znovu nevyrábí. Každá lahev je tak skutečnou raritou, které bylo navíc do České republiky dovezeno pouze pár kusů

2. Poznávací balíček 3 typických červených odrůd Španělska

Náš „červený“ bestseller aneb ideální sestava pro zkušené znalce červených vín, ale i pro ty, kteří jejich krásu teprve objevují. Sada 3 nejtypičtějších červených odrůd ze sluného Španělska obsahuje: po borůvkách vonící Tempranillo, intenzivní červené cuvée ze směsi Bobalu a kapky Merlotu a na závěr božská, v sudu zrající Garnacha z 35letých vinic od mladého vinařství Latido de Sara. 

S touto dárkovou sadou okamžitě pochopíte, proč je španělské červené víno ve světě tak žádané a oblíbené.

3. Dárkový koš s lahví červeného vína a výběrem originálních delikates

Dovolíme si říct, že toto je skvělý tip na dárek pro muže. Prémiový dárkový koš plný jižanské klasiky bude (nejen) pod stromečkem určitě za hvězdu. Set 6 tradičních slaných chuťovek ze Španělska obsahuje ukázkový Monastrell ze 40letých vinic, luxusní kachní pěnu z foie gras s brandy, paštiku ze slavných černých prasátek plemene Ibérico, jelení paté se sladkým vínem Pedro Ximenez, pravý španělský fuet a dokonalé chorizo ve své nejtradičnější podobě

Obdarovaný si navíc může pochoutky vychutnat dohromady. Červené víno se s paštikami i klobáskami skvěle doplňuje.

Dárky pro milovníka bílých vín

Kdo by je nemiloval? Bílá vína patří obecně k těm nejžádanějším, a tak je pravděpodobné, že i ve vašem okolí bude fanoušek právě této barvy. Žádný průměr nebo nudu u nás ale nečekejte. Když bílé víno, tak pořádné… a třeba hned rovnou 3. Nebo celá sada v kombinaci s těmi nejúžasnějšími slanými chuťovkami, které požitek z vína povýší na ještě vyšší úroveň. 

 

4. III Milenium – víno vyrobené formou kryomacerace

Je libo obdarovaného skutečně oslnit? Pak zkuste tuhle aromatickou explozi, na kterou se po ochutnání jen tak nezapomíná. III Milenium od vinařství Cunqueiro v sobě ukrývá bílé cuvée z odrůd Treixadura, Godello, Albariño a Loureira, které prošlo šetrnou kryomacerací za použití suchého ledu. Chutná po broskvích a meruňkách, ale v nose ucítíte divoké bylinky. Milenium je extrémně pitelné, má v sobě nevídaný šmrnc a hravost. Skoro se nabízí dodat, že se jedná o ideální dárek pro ženy, ale věřte, že tohle víno chutná opravdu všem.

 

5. Dárkový balíček 3 svěžích bílých vín ze Španělska

Tímto dárkovým setem dotyčnému darujete to nejlahodnější, co napříč bílými španělskými odrůdami najdete. Velmi elegantní bílé cuvée z Merseguery a Moscatelu z 25 let starých vinic v DO Valencia vonící po citrusech a kouři. Dalším vínem je svěží i řízná Bílá Garnacha s aroma jablek a nektarinek. A na závěr oblíbené Chardonnay s chutí manga a ananasu.

 

6. Dárkový koš s 3 unikátními bílými víny

Co takhle pod stromeček zabalit rovnou 3 bílé unikáty, které jen tak někde neochutnáte? Dárkový balíček obsahuje pomyslnou „svatou trojici“ bílých vín, která si prošla nevšedními výrobními procesy nebo obsahují vzácné odrůdy. 

Posuďte sami: po meruňkách chutnající Xarel·lo zrající v 5 různých nádobách (amfora, demižon, betonové vejce, nerezový tank a dubovoakátové sudy), téměř až exotické cuvée z odrůd Merseguera a Chardonnay a skutečný klenot oblasti Ribeiro – galicijskou odrůdu Treixadura proslulou svým intenzivním profilem.

Dárky pro milovníka šumivých vín

A konečně něco pro fanoušky bublinek! Španělská šumivá vína patří k jedněm z vůbec nejoceňovanějších a nejlahodnějších na světě. Taková Cava či ještě unikátnější Corpinnat rozzáří oči každého milovníka šumivých vín už jen díky tradiční výrobě a kvašení v lahvi, které mu dodává jedinečnou a intenzivní chuť. Pokud tedy chcete udělat na Vánoce dojem a darovat luxusnější záležitost, tady máte výběr našich šumivých hvězd.

 

7. Magnum Corpinnat Brut Reserva aneb 1,5 litrové šumivé víno s nádechem hrušek

Nádherné balení a ještě hezčí obsah. Dokonale strukturovaný a 50 měsíců zrající Corpinnat z hroznů odrůd Macabeo, Xarel·lo a Parellada, které se lisují tou nejšetrnější metodou – vlastní vahou. Víno se tak vyrábí pouze z velmi omezeného množství volně tekoucí šťávy. Chutná i voní po šťavnatých hruškách s kapkou smetany. Neodolatelné, že?

A co balení? Tak o to se rozhodně starat nemusíte. Magnum verzi tohoto perlivého skvostu vám totiž dodáme v luxusní dřevěné krabici, která bude nejen pod stromečkem vyčnívat. 

 

8. Dárkový koš s šumivým vínem a výběrem originálních delikates

Chcete-li obdarovanému udělat opravdu veeelkou radost, vsaďte na tento dárkový koš vytvořený pro všechny fanoušky vytříbených chutí. Je totiž plný nejlahodnějších španělských sladkoslaných delikates a sektu.

Za hlavní hvězdu tu je hravá a osvěžující Cava, kterou doprovází neménně hvězdný fíkový džem, pražené bylinkové mandle z Valencie a sladká tečka na závěr – datle v tmavé čokoládě. Nezapomeňte pak také dotyčnému poradit, že se jednotlivé chuťovky mezi sebou náramně doplňují.

Dárky pro fanouška vín všech druhů a stylů

Sháníte dárek pro milovníka všech vín bez rozdílu? Pak mu splňte veškeré jeho touhy a nadělte mu od Ježíška to nejlepší od každého. Na výběr vám dáme rovnou ze dvou variant. Tak která to bude?

 

9. Mix 3 tradičních vín ze Španělska v dárkovém balení

Bílé, červené, šumivé a krásně zabalené… to je pečlivě sestavená sada 3 tradičních španělských vín v dárkové krabici, kterou už jen stačí vložit pod stromeček. Po rozbalení obdarovaný objeví temně rudé cuvée z Tempranilla, Cabernetu Sauvignon, Syrahu a Malbecu z vyhlášeného vinařství Habla. Plnější červené pak střídá mladé bílé víno Malvarel·lo nabízející vše podstatné – kyselinku, šťavnatou sladkost a intenzitu odpovídající 40letým révám. Na závěr, nebo klidně i na samotný začátek, přichází tradičně vyrobená šumivá Cava – příjemně perlí a dlouze chutná po ovoci i mandlích. 

 

10. Dárkový balíček pro náročné aneb výběr 3 luxusních vín

Pokud si oslavenec potrpí na luxus nebo na objevování unikátních chutí, bude s tímto dárkem více než spokojen. Do tohoto luxusního vinného balíčku jsme totiž zařadili 3 speciality par excellence, které jsou skutečným chuťovým zážitkem. Přesvědčte se sami.

Organická Cava zrající úctyhodných 40 měsíců v lahvi, aromatický a moderně pojatý Sauvignon Blanc od prestižního španělského vinařství Habla nebo tradičním způsobem vyrobené Tempranillo z limitované produkce ze 40letých vinic, které mu dodávají nezaměnitelný charakter a ostružinovou vůni. Jen pozor na tendenci si dárkový balíček nechat pro vlastní potřeby.

 

11. Od Cavy až po Rioju aneb velký poznávací set 6 španělských regionů

Vezměte obdarovaného na pomyslný výlet Španělskem, kterým ho provede poznávací sada prémiových červených, bílých, růžových i šumivých vín. Tour po 6 nejznámějších vinařských regionech, z nichž každý vyniká svým specifickým chuťovým i aromatickým profilem, dotyčnému představí to nejlepší z oblastí Rioja, Navarra, Penedès, Valencia, Ribera del Duero a Cava.

Dárky pro milovníky sladkých vín

Věříme, že se vám vybaví alespoň jeden člověk z vašeho okolí, který má slabost pro sladší vína. Pokud chcete udělat na Vánoce radost právě jemu, máme pro vás hned 3 tipy. A ne jen tak ledajaké. Na jejich výběru jsme si nechali skutečně záležet. Jedná se přece o pomyslnou sladkou tečku, která musí zanechat dojem. Ideálně dlouhotrvající… s oříškovým aroma a tóny karamelu či rozinek. 

 

12. Unikátní mešní víno pro papeže

Chcete u stromečku překvapit? Pak tu máme dárek s velkým D. Vino de Misa, lahůdka, na kterou jen tak nenarazíte. Mešní víno Superior od tradičního vinařství De Muller je tak vyhlášené, že si jej dopřávali i samotní papežové. A není se čemu divit. Skvělá kombinace Macabea a Bílé Garnachy s vyšší koncentrací cukru a zrání metodou solera tomuto dezertnímu vínu zajistily plnou sladkou chuť s tóny ořechů a džemu.

 

13. Král mezi sladkými sherry – Pedro Ximénez Micaela

Pro znalce i laiky – Pedro Ximénez ohromí svou intenzivní chutí i vůní každého, kdo jej ochutná. Až 5 let zrající hřejivě sladké sherry s nádhernou etiketou je nejen luxusním dárkem, ale také vstupenkou do španělské historie. Datle, fíky, ovocný kompot, med… v této lahvi najdete všechno, a ještě mnohem víc. 

 

14. Tři sladké hvězdy v lahvi

Radost pro oko i chuť. Do slavnostního kabátku oděná dárková krabice je plná sladkých vín, na jejichž chuť bude obdarovaný vzpomínat ještě dlouho po jejich dopití. Set obsahuje 2 druhy prémiových středně sladkých sherry a jednu historickou lahůdku z Tarragony – mešní víno Vino de Misa Dulce Superior.  

Dárek na míru

15. Dárková taška plná toho nejlepšího

Hledáte jednoduché, rychlé a efektní řešení vánočních dárků? Pak se podívejte na naši novinku, kterou si poskládáte přesně dle svých představ. Vyberete si jednu z luxusních dárkových tašek a naplníte ji čímkoli z naší nabídky. Ať už zvolíte jednu lahev, nebo poskládáte celou hostinu, vše vám zašleme v balíčku společně s vámi vybraným vzkazem pro obdarovaného a speciální samolepkou pro zalepení dárkové tašky.

Vánoční dárkové balíčky, delikatesy i poukazy

Lákají vás spíš předem sestavené vánoční dárkové balíčky? Na našich stránkách jich najdete hned celou řadu. Stejně jako prémiové delikatesy, které můžete kombinovat s vybranou lahví vína či je darovat jen tak bez vinného doprovodu. Zaměřujeme se pouze na ty nejkvalitnější španělské produkty, většinou ručně a tradičně vyráběné v rodinných firmách. Chutnají tak skvěle i samy o sobě.

Pokud byste výběr chtěli nechat přímo na obdarovaném, zvolte léty prověřenou obálkovou metodu. Místo peněz však darujte dárkový poukaz dle libovolné hodnoty, který dotyčnému otevře bránu do světa španělských vín i chuťovek.