Typické španělské odrůdy

Odrůdy španělských červených vín

Vydejte se s námi po stopách nejznámějších vinných odrůd Španělska. Poznáte typickou jižanskou různorodost – v barvách, chutích i vůních. Španělsko je díky svým dokonalým vinařským podmínkám bohaté na desítky bílých i červených odrůd. Pro začátek nám ale postačí 11 nejrozšířenějších, které stojí za to nejen znát, ale hlavně ochutnat.

 

Tempranillo / Tinto Fino / Ull de Llebre

Nejznámější španělská červená odrůda, „stavební kámen“ oblastí Rioja a Ribera del Duero, kde je také známá jako Tinto Fino.

Tempranillo roste v těsných hroznech černých bobulí se silnou slupkou. Tato odrůda je nejvhodnější pro vápenité a jílovité půdy, křídu a vápenec. Obecně má ráda teplé dny a chladné noci.

Tempranillo znamená „trochu dřív“, jméno mu dali španělští pěstitelé, kteří si všimli jeho zvyku dozrávat dříve než Garnacha (Grenache), se kterým se ve Španělsku tradičně míchá.

Profil Tempranilla se různí, většinou závisí na použitých vinařských technikách, ale má určité charakteristické znaky. Vytváří středně plnou až plnou červenou barvu se střední až vysokou úrovní tříslovin a kyselostí. V buketu je cítit směs červeného a tmavého ovoce, včetně třešní a švestek, stejně jako zemité a bylinné tóny. Pro tempranillo je velmi běžné stárnutí v dubu, tradičně v americkém, ale pro moderní vína se používá také francouzský dub. To mu dodá chuť vanilky a kakaa.

 

Garnacha / Grenache

Grenache je odrůda španělského původu, jejíž původ lze vysledovat více než 500 let do minulosti do srdce Aragonu, kde je známá jako Garnacha nebo Garnatxa. Jedná se o druhou nejkultivovanější vinnou révu ve Španělsku (po Tempranillu), často používané ve směsích. Tato odrůda převládá ve Španělsku ve vinařských oblastech Navarra, Rioja, Penedès a Priorat.

Hlavním přínosem je imunita hroznů vůči všem druhům nemocí a schopnost dosáhnout plného potenciálu ve špatných, suchých a kamenitých půdách. Tyto faktory mají za důvod, proč je tak populární na pěstování, jak po celém Španělsku, tak i mimo něj.

Hrozny dávají víno s vysokým obsahem alkoholu a smyslnou, jemnou povahou. Kromě spousty druhů ovoce, jako jsou například jahody, maliny a třešně, se v buketu objevují náznaky bílého pepře, koření a někdy i lékořice. Potenciál skladování se odvíjí od vinařství, správy vinic, kvality hroznů a konkrétního procesu stárnutí v sudu.

 

Bobal

Jeho název je odvozen z latinského slova bovale, což znamená býk, a odkazuje na podobnost hroznů s býčí hlavou. Jedná se o odrůdu vinné révy tmavé barvy pocházející z Utiel-Requena v jihovýchodním Španělsku. Kvůli silné slupce, pozdnímu dozrávání a potřebě sucha, je typické pro oblast Valencie, Manchuela, Alicante a Murcia Dos, kde jsou hlavně přes léto vysoké teploty a nízké srážky. Hrozny Bobal se v menší míře již dlouho používají k míchání s jinými, pompéznějšími odrůdami regionu. Nyní se ale stále více výrobců obrací k jednodruhovým vínům Bobal.

Moderní, dobře vyrobený Bobal je tmavě zbarvený, tříslový, příjemně kyselý, hedvábně strukturovaný a nabitý komplexní chutí, obvykle všeho druhu ovoce, od třešní po švestky, borůvky a sušené švestky. S jemnějšími tóny klasickými pro červené víno, jako je tabák, čokoláda a lékořice.

 

Carignan / Cariñena / Mazuelo

Ve světě známý jako Carignan, ale jeho právoplatné jméno je Cariñena, stejně jako východošpanělské město, ze kterého pochází. Tato oblast má nyní svůj vlastní D.O., příhodně pojmenovaný podle vinné révy. Taktéž ho můžeme najít jako Samsó v Katalánsku, nebo Mazuelo v Rioja, kde tamní staré vinné révy dávají výrazná, vysoce alkoholická, silná červená vína s vysokou kyselostí a tříslovinou (stejně jako v Prioratu a Montsantu). Tato oblíbená španělská odrůda červeného vína dává vína, která jsou díky vyšší úrovni kyselosti ideální pro stárnutí.

 

Monastrell / Mouvedre / Mataró

Tato oblíbená španělská odrůda červeného vína je typická pro Murcii a oblasti jižně od Valencie. Produkuje silná, strukturovaná a plnější vína. Hrozny Monastrell dozrávají pozdě, mají tlustou, černou slupku a vysoký obsah tříslovin. Je to víno velmi těžké na pěstování, kdy jeden rok můžeme získat velmi dobré výnosy a další rok velmi malé.

 

Graciano

Tato méně známá, skromná vinná réva se pěstuje především ve vinařských oblastech Rioja a Navarra. Graciano bylo historicky považováno za dokonalou španělskou odrůdu červeného hroznu používanou pro zaoblování směsí s Tempranillo. V posledních letech však získala jméno jako svébytná, samostatná odrůda vína, která si získává svůj věhlas jako jednodruhová odrůda. Typicky vyráběná vína jsou aromatická, kořeněná, s bohatou barvou, vysokou kyselostí, teplými tříslovinami a mají tendenci mít živé aroma.

 

Odrůdy španělských bílých vín

Bílá Garnacha / Garnatcha Blanca

Bílá Garnacha je populární bílá odrůda taktéž španělského původu. Jedná se o velmi pozdně zrající víno, které může plně dozrát pouze v teplých klimatických oblastech, kde je dlouhodobě zaručeno slunečné počasí a akumulované teplo, zejména v období zrání. Z tohoto důvodu se většinou vyskytuje v oblastech Priorat, Alella, Aragon, Navarra a Terra Alta.

Typicky mívá výraznou strukturu, aroma zelených jablek, citrusů a peckovin, vysoký obsah alkoholu a nízkou kyselost. Je však velmi citlivý na půdu, která dokáže výrazně ovlivnit aroma. Kvalitní bílá Garnacha se skvěle hodí ke zrání v sudech, kde se zvyšuje složitost jejích vůní a sametová struktura. Stárne 1–5 let. Je citlivá na oxidaci, proto ji skladujte na chladném a tmavém místě. Ve směsi s jinými odrůdami, což je ve Španělsku velmi typické, mají vína s Bílou Garnachou potenciál stárnout déle.

 

Albariño

Mnohými je považováno za druh Ryzlinku. Z tohoto vína vznikají některá z nejelegantnějších bílých vín Španělska. Zeleno-zlaté Albariño miluje teplé a vlhké podnebí v galicijském regionu Rías Baixas. Právě tady dozrává časně. Pokud máte rádi Sauvignon Blanc nebo svěží suché bílé, je to víno pro vás. Hrozny Albariña jsou aromatické, křupavé a s výraznou vůní. Dávají kyselá vína, ale s vysokým glycerinem, který vyvažuje kyselost a zároveň jim dodává hedvábnou a krémovou strukturu a dochuť.

Jejich vůně jsou složité a rozmanité, s tóny exotického ovoce, květin a čerstvě pokosené trávy.

Taktéž velmi dobře stárnou a získávají na složitosti, vyvíjejí se do máslových chutí.

 

Godello

Mnoho lidí věří, že se jedná o první zasazenou vinnou révu ve Španělsku. Ačkoli se zdálo, že je blízko vyhynutí, Godello se vrátilo a je aktivně oživováno galicijskými vinaři. Tato krásná bílá španělská odrůda je hlavním bílým vínem v krásné vinařské oblasti Ribeiro v Galicii, Valdeorras a samozřejmě Bierzo, kde také produkují pohádkově bohatá a expresivní vína Godello. Vyzařuje hloubku a charakter a je ideální pro stárnutí. Godello je vysoce kvalitní hroznové víno, ze kterého se vyrábí velmi aromatická vína s nádechem zelených jablek a peckovin, například broskve.

Někteří lidé porovnávají nejlepší vína Godello z Valdeorras se špičkovým Burgundským. Godello těží z kontaktu s kaly a potřebuje stárnout v lahvích, aby dosáhlo svého nejlepší projevu.

 

Malvasia

Malvasia je odrůda vinných hroznů, která dává vzniknout řadě bohatých bílých vín. Tato réva se pěstuje převážně ve středomořské oblasti, na Kanárských ostrovech, Baleárských ostrovech a na ostrově Madeira.

Tato odrůda byla známa světu pod řadou jmen. V předchozích dobách se názvy různily: Malvasia, Malmsey, Malvazai. Všechna tato jména však byla, s ohledem na rozmanitost vína vyráběného z této odrůdy, později klasifikována jako vinná réva Malvasia.

V dnešní době je většina Malvasií bílá, ale s tolika pododrůdami je těžké zobecnit chuťový profil. Kvalitnější bílá vína se vyznačují vůní zimolezu, jasmínu a tropického ovoce s příchutí zralé hrušky, citrusů, broskví, medu, badyánu a asijského koření. Většinou bývají lehká a svěží, s jemnou tříslovinou a nízkou kyselostí. Často se mísí s jinými víny, aby se přidalo aroma a svěžest.

 

Verdejo

Verdejo se daří na vysokohorských vinicích a vápenitých půdách Rueda v severním Španělsku, první oblasti v Kastilii a Léonu, která získala klasifikaci Denominación de Origen (již v roce 1980).

Z Verdejo obvykle vznikají aromatická bílá vína s tóny citrusů a melounu. Je známý svou vysokou kyselostí a dodává plnost do směsí s hrozny Sauvignon Blanc nebo Viura, obvykle tvoří alespoň 50%.

Verdejo se historicky používalo k výrobě vín podobných sherry, protože snadno oxiduje. U modernějších vín mnoho vinařů udržuje oxidaci na uzdě sbíráním hroznů během nižších nočních teplot.

 

Tyto a jiné španělské odrůdy můžete nalézt na našich stránkách.