Jak vybrat kvalitní extra panenský olivový olej?

Tápete ve výběru olivových olejů a nevíte, podle čeho olej zvolit? Pojďme se společně podívat na to, jaký je rozdíl mezi olejem extra panenským a panenským, jak poznat ten skutečně kvalitní a proč některé oleje stojí pár korun, zatímco jiné i několik stovek.

Rozdíl mezi panenským a extra panenským olivovým olejem

Extra panenský olivový olej (na etiketách často označován jako EVOO – Extra Virgin Olive Oil) i panenský olivový olej jsou zcela přírodní olivové oleje, jejichž extrakce probíhá výhradně mechanickým lisováním a za studena. Rozdíl mezi těmito dvěmi třídami je pak hlavně v jejich kvalitě a aciditě neboli kyselosti

Extra panenský olivový olej

Pokud olej nevykazuje žádné vady a jeho acidita je nižší či rovna 0,8 g na 100 g (též může být označováno jako 0,8 %), pak se označuje právě jako extra virgin – extra panenský. Kromě nízké acidity se pak hovoří také o vyšším obsaženém množství zdraví prospěšných antioxidantů i polyfenolů a naopak o absenci nežádoucích trans mastných kyselin

Panenský olivový olej

V případě, že je u oleje nalezena byť jen minimální vada nebo se jeho kyselost pohybuje mezi 0,8–2 g na 100 g, musí být označen jako virgin – panenský. Vyšší kyselost totiž poukazuje na nižší kvalitu použitých oliv.

Další druhy olivových olejů

Vedle extra panenského a panenského olivového oleje najdete na trhu ještě další druhy.

  • Nepanenský olivový olej – označován jako Pomace, olej z pokrutin neboli z odpadu vzniklého po extrakci panenských olejů.
  • Rafinovaný olivový olej – olej získaný chemickou cestou a při vysokých teplotách.
  • Olej pro průmyslové účely – označován jako Lampante, není určen ke konzumaci.

Jak si vybrat extra panenský olivový olej – podle chuti i kvality

Nemusíte být hned olivovým profesionálem, abyste dokázali rozpoznat kvalitní olej od nekvalitního. Je však dobré vědět, které chutě a vlastnosti by prémiový olivový olej měl a naopak neměl mít. Pokud tedy hledáte ten pravý, zde je seznam chutí a vlastností sestavený přímo Mezinárodní radou pro olivový olej (IOC), které byste v něm měli hledat.

Chuťové profily olivových olejů

Ovocitost

Nezapomínejte, že olivy patří mezi ovoce, tudíž by měl dobrý olivový olej obsahovat určitý stupeň ovocitosti. Měl by chutnat čerstvě, ne těžce a „mastně“.

Hořkost

Ano, i když se to možná nezdá, hořkost je v olivovém oleji žádaná, jelikož poukazuje na čerstvost oleje. Stupeň hořkosti je ovlivněn zralostí oliv – hořký olivový olej je tedy dobré znamení. U kvalitních olivových olejů je tato vlastnost vyvážena ovocitostí.

Štiplavost

Po polknutí oleje ucítíte vzadu v krku lehce pikantní až peprnou chuť. Spousta lidí se nad tímto chuťovým profilem pozastavuje, ale nejedná se o nic špatného. Ba naopak. Štiplavost totiž ve skutečnosti poukazuje na to, že byl olivový olej vyroben z nezralých oliv a je tedy čerstvý

U prémiových olivových olejů by měl štiplavý pocit pominout velmi rychle.

 

Intenzity olivových olejů

Jemný olivový olej

Jemné olivové oleje jsou vyráběny z pozdních sběrů oliv a právě na ně narazíte v supermarketech nejčastěji. Olej vyniká jemnou máslovou chutí a lehkou ovocitostí ve vůni, avšak bez hořkosti. Tyto olivové oleje jsou ideální pro pečení a vaření, jelikož jejich jemnost nepřebije chuť pokrmu. 

Středně intenzivní olivový olej

Středně intenzivní oleje jsou vyrobeny z raných a středně zralých oliv. Poskytují ovocnou chuť s travnatou vůní a peprným závěrem. Díky vyšší intenzitě je u nich navíc cítit rozdíl mezi jednotlivými odrůdami oliv, ze kterých jsou vyrobeny. 

Tyto olivové oleje fungují skvěle ve vinaigrette a v pokrmech, ve kterých chcete cítit chuť oleje spíše v pozadí. Skvělým příkladem je třeba náš Senorio de Bernal Arbequina a Picual.

Intenzivní olivový olej

Intenzivní olivové oleje jsou vyráběny z prvního sběru, kdy jsou olivy ještě zelené. Je zde vyvážená hořkost s výrazným pepřovým závěrem, díky čemuž je intenzivní extra panenský olivový olej ideální pro dokončování pokrmů, ve kterých chcete chuť oleje cítit výrazněji – pokapejte těstoviny, čerstvý salát, pečenou zeleninu, steak, jehněčí nebo podávejte jen tak s kusem čerstvého pečiva.

Tip: Jsou to právě tyto intenzivní typy olejů, které se umisťují na předních příčkách soutěží. Náš Picual od Palacio de los Olivos je hodnocen jako nejlepší olivový olej odrůdy Picual na světě a Arbequina jako druhá nejlepší v kategorii Arbequina.

 

Nejkvalitnější olivové oleje jsou ty z rané sklizně

Čas sklizně ovlivňuje nejen výslednou chuť oleje, ale také jeho kvalitu a samozřejmě i cenu. Někdy se tak na stránkách výrobce můžete dočíst, že olej je z oliv sbíraných v říjnu (případně během první – rané sklizně), v listopadu nebo v prosinci. Pamatujte, že prémiové oleje jsou vždy vyráběny z oliv sklízených v říjnu – tedy během první sklizně, kdy jsou ještě zelené a mají velice intenzivní chuť. 

Pozdní sklizeň = nižší cena, ale i kvalita

Pokud cílem výrobce není nejvyšší kvalita ale spíše kvantita, se sběrem počká o měsíc či dva, kdy už jsou olivy tmavší, zralejší a při lisování produkují výrazně více oleje. Kvalita oleje je však v tuto chvíli nižší, stejně jako cena, za kterou si výrobce může dovolit olivový olej prodávat

I když se tak různé oleje budou na etiketě nazývat extra panenské, ne vždy jsou totožné kvality, o čemž vám může napovědět právě termín sklizně či cena.

Až budete vybírat olivový olej, nezapomeňte, že vedle atraktivní etikety jsou na lahvi i důležitější údaje – druh oleje a jeho acidita poukazující na kvalitu oliv i šetrnost výroby. Neméně důležité jsou samozřejmě také chuťový profil a intenzita, které celý zážitek z konzumace oleje výrazně ovlivňují.

Tak a teď už přejeme šťastnou ruku při výběru toho nejlepšího olivového oleje a nechte si chutnat.