Znáte tradiční španělská šumivá vína?

Tradiční španělská šumivá vína patří ke světové špičce. Oproti svému francouzskému protějšku zatím nedosahují takového věhlasu, ale stejný princip výroby i delikátní šťavnatá chuť jim zajišťují uznání mezi odborníky i širokou veřejností. Cava i Corpinnat se navíc oproti šampaňskému prodává levněji a špičkovou kvalitu si tak můžete v klidu dopřát.

Cava

Tradiční španělská Cava patří k tomu nejlepšímu, co trh s šumivými víny nabízí. Oproti svému francouzskému protějšku zatím nedosahuje takového věhlasu, ale stejný princip výroby i delikátní šťavnatá chuť ji zajišťují uznání mezi znalci i širokou veřejností. Cava se navíc oproti šampaňskému prodává levněji a špičkovou kvalitu si tak můžete v klidu dopřát. 

Výroba Cavy probíhá tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi neboli na kalech. Díky tomuto dlouhému kontaktu se sedimentem získává intenzivní chuť i aroma, ve kterých nejčastěji převládá ovocný charakter. 

Označení D.O. Cava garantuje kvalitu i původ. Vína pod tímto názvem tak musí splňovat následující požadavky:

  • Víno musí pocházet ze zákonem vymezených regionů (Katalánsko, Valencie, Aragon, Extremadura, La Rioja, Baskicko a Navarra).
  • Smí obsahovat pouze hrozny lokálních odrůd. Pro bílou Cavu to jsou: Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Malvasía a Chardonnay. Pro růžovou Cavu: Garnacha, Monastrell, Pinot Noir a Trepat
  • Minimální doba zrání v lahvích je 9 měsíců.

Corpinnat

Za vznikem tohoto nového označení šumivých vín stojí skupina vinařů, kteří se rozhodli vystoupit z D. O. Cava. V roce 2017 tak založili vlastní sdružení pod záštitou EU se závazkem dodržovat ta nejpřísnější kritéria ze všech šumivých vín

Již ze samotného názvu je cítit láska k domovu a touha vrátit se ke kořenům i k organickému zemědělství. Slovo Corpinnat se totiž skládá ze dvou pojmů:
COR neboli kolébka, kde se před více než 130 lety vyráběla vůbec první šumivá vína ve Španělsku, a PINNAT, který odkazuje na původ slova Penedès tedy na kamenitou půdu.

Označení Corpinnat mohou používat pouze šumivá vína, která splňují následující požadavky:

  • Hrozny pochází pouze z regionu Penedès, jsou pěstovány v bio kvalitě a sbírány ručně.
  • Použití pouze původních odrůd, přičemž nejméně 90 % musí tvořit Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Malvasía, Garnacha, Monastrell, Sumoll a Xarel·lo Rosé. Dále je povolený 10% obsah Chardonnay, Sitges Malvasia, Pinot Noir a Trepat.
  • Minimální doba zrání v lahvích je 18 měsíců.
  • Uvedení data sklizně a degorzáže na etiketě.
  • 100% vinifikace v prostorách vinařství.