Baron, Pedro Ximenez Micaela, 0,75 l

Značka: Baron
490 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Pedro Ximénez, známý také jako „PX“, je nejoblíbenějším sladkým reprezentantem sherry. Díky bohaté a sladké chuti zakončené příjemnou kyselinkou, vůní sušeného ovoce, karamelu a koření podpořené andaluským sluncem a tradičními vinařskými technikami, představuje skutečně jedinečný zážitek.  

Přidejte do své sbírky lahev Pedra Ximéneze a nechte se zavést na cestu plnou chuťových objevů jižního Španělska.

Obsah cukru: >210 g/l.

Vůně: Sušené ovoce – především rozinky, datle a fíky, med a ovocný kompot zvýrazněný pečenými tóny kávy a čokolády.

Chuť: Sametová a krémová, s kyselinkou vyvažující extrémní sladkost a hřejivost alkoholu. Dlouhý, lahodný závěr.

Doporučujeme párovat s: Sýry s modrou plísní, krémové dezerty, zmrzlina, hořká čokoláda, panna cotta.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pedro Ximenez je více než jen víno. Je to výsledek pečlivé péče, času a trpělivosti, stejně jako spojení tradic a umění. Pokud hledáte něco, co obohatí váš gastronomický zážitek a zároveň vás přenese do srdce Andalusie, pak je Pedro Ximenez tou správnou volbou pro vás.

Pedro Ximénez – král mezi sladkými sherry

Pedro Ximénez je výjimečný nejen svým chuťovým profilem, ale také výrobním procesem. Vše začíná horkým andaluským sluncem, pod kterým hrozny zrají a následně se i suší. Proces sušení na slunci maximalizuje množství cukrů i intenzitu chutí.

Sušené hrozny se poté lisují a získaná šťáva fermentuje stejně jako u běžného vína. V tuto chvíli je však u sherry fermentace zastavena přidáním vinného destilátu (tzv. fortifikací). Fortifikací se zvyšuje alkoholový obsah na 15–22 % a zároveň v něm zachovává vysokou koncetraci přirozených cukrů.

Pedro Ximénez zraje 4–5 let oxidativní metodou, tedy za přítomnosti vzduchu v sudu, v tradičním systému solera. 

Criaderas y soleras

Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.

Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.

Rodinné vinařství Baron

Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.

Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze

Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.

Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir. 

400 let tradic a kvalitního sherry

Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.

V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.

Doplňkové parametry

Kategorie: Sherry a vermouth
Odrůda vína: Pedro Ximenez
Vinařská oblast: DO Jerez-Xérès-Sherry
Párování s jídlem: Vyzrálé sýry, Oříšky, Tučné maso, Paštiky
Obsah cukru: >210 g/l
Obsah alkoholu: 18,5 %
Doporučená teplota podávání: 12-14 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: