Barón, Cream Xixarito, 0,75 l

Novinka
Značka: Baron
696 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Temně jantarová barva, intenzivní paleta vůní a ohromující chuť, která přetrvává ještě dlouho po dopití. Cream Xixarito je 10 let zrající sladké sherry z odrůd Palomino a Pedro Ximénez s příjemně krémovou strukturou.

Cream podávejte v každém ročním období – v zimě jen tak, v létě s kostkou ledu, případně i s plátkem pomeranče. Výtečně se doplňuje také s dezerty nebo paštikami.

Obsah cukru: 115–140 g/l

Vůně: Intenzivní, hluboká a svůdná, s ohromující komplexností pražených tónů, náznaky cukroví, pomerančové kůry, ořechů, rozinek, to vše doplněno o špetku soli.

Chuť: Ohromující vstup, hřejivý, s krémovou texturou. Dlouhotrvající sladká chuť rozinek a ořechů.

Doporučujeme párovat s: Dorty, paštiky, kuřecí curry, mandlové dezerty, zmrzlina, ovocné saláty, datle, pečivo, mangové chutney, Tiramisu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Cream je druh sherry vyráběný jedinečným způsobem. Sladké víno vzniká smícháním dvou různých typů sherry – Olorosa a Pedro Ximénez. Oloroso je suché, plné a intenzivně aromatické víno, zatímco Pedro Ximénez je sladké, bohaté a viskózní. Z jejich kombinace vzniká Cream – sherry spojující ty nejlepší vlastnosti obou.

Jak probíhá výroba sherry Cream

Jednou z nejdůležitějších částí procesu výroby je zrání při kontaktu se vdzuchem, tzv. oxidativní zrání. Cream zraje 10 let v sudech systémem solera, což znamená, že novější víno je smícháno se starším. 

Sherry Cream je ideální pro ty, kteří dávají přednost sladkým vínům s komplexní chutí a hloubkou. Víno má sytou tmavě zlatou barvu a chutná po ořechách, sušeném ovoci, karamelu a medu s výraznými tóny dubu. Díky své intenzivní chuti funguje jako luxusní doplněk k dezertům. Čokoládové koláče, ovocné pudingy nebo sýry s vysokým obsahem tuku s ním získávají úplně nový chuťový i aromatický rozměr.

Criaderas y soleras

Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.

Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.

Tip: I když je Cream skvělým doprovodem k dezertům, nebojte se jej vyzkoušet i jako aperitiv. Jeho hluboké a komplexní chutě jsou ideálním zahájením příjemného večera.

Rodinné vinařství Baron

Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.

Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze

Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.

Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir. 

400 let tradic a kvalitního sherry

Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.

V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.

Doplňkové parametry

Kategorie: Sherry a vermouth
Odrůda vína: Palomino, Pedro Ximenez
Párování s jídlem: Tiramisu, Dorty a dezerty, Zmrzlina, Datle
Obsah cukru: 115–140 g/l
Obsah alkoholu: 17,5 %
Doporučená teplota podávání: 15-18 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: