Torta del Casar, cca 400 g
Detailní popis produktu
Torta del Casar dostal své jméno nejen podle tvaru připomínajícího dortík (torta), ale také podle oblasti, ze které pochází – Casar de Cáceres v Extremaduře na východě Španělska. Jeho historie pak sahá až do dob Římanů, Arabů, kastilských králů i dob, kdy byl sýr využíván jako směnný obchod.
Tento tradiční sýr obsahuje pouze tři suroviny*: nepasterizované ovčí mléko, syřidlo z divokého bodláku a sůl. A právě unikátní kombinace ingrediencí spolu s pečlivým procesem výroby stojí za jeho mimořádně krémovou a tekutou konzistencí, silným aroma, bohatou chutí s lehce slaným závěrem a jemnou, tenkou kůrkou.
*Díky chráněnému označení původu (D.O.P.) je zaručeno, že je Torta del Casar vyroben ze 100% přírodního mléka ovcí plemen Merina a Entrefina chovaných v tradičním extenzivním režimu.
Unikátní proces výroby a syřidlo z květů bodláků
Výroba sýru Torta del Casar začíná přípravou syřidla z květů bodláku Cynara Cardunculus. Květ se přes noc maceruje ve vodě a poté se přidá do mléka pro zahájení srážení. Celý proces probíhá za kontrolovaných teplot mezi 30 a 32 °C a trvá 50 až 90 minut. Následuje ruční krájení a lisování sýřeniny, čímž se odstraní veškerá syrovátka.
Poté přichází na řadu zrání. Sýry se skladují v chladných a vlhkých sklepích po dobu minimálně dvou měsíců, během kterých se pravidelně obracejí a dostávají tak svůj charakteristický zploštělý tvar. Po dvou týdnech zrání jsou sýry zabaleny do typického obalu, který zabraňuje jejich vytékání a pomáhá jim tak uvnitř udržet tekutou konzistenci.
Jak si sýr Torta del Casar nejlépe vychutnat
Sýr Torta del Casar podávejte lžičkou přímo z kůrky a namažte jej na toasty či opečený chléb. Výtečně chutná v kombinaci s medem, marmeládou, sušeným ovocem (např. fíky) nebo čerstvými borůvkami. V případě slanější varianty jej doporučujeme servírovat s mandlemi, vlašskými ořechy či kešu.
Složení: Nepasterizované ovčí mléko, přírodní rostlinné syřidlo a sůl.
Sýrárna Pastovelia
Pastovelia začínala jako malá řemeslná sýrárna v Almoharínu v provincii Cáceres. Díky svému závazku k tradici a poctivé řemeslné výrobě se ale postupně stala jedním z předních producentů sýrů s chráněným označením původu Torta del Casar.
Dnes se sýrárna rozprostírá na úctyhodné ploše téměř 5000 m² a zaměstnává tým osmi pracovníků, včetně zkušeného mistra sýraře. Kromě plochy a počtu zaměstnanců se Pastovelia rozrostla i v nabídce. Jejich portfolio tak už neobsahuje pouze Torta del Casar, ale také další ovčí a kozí sýry podle tradičních receptur. Součástí sýrárny je navíc obchod a muzeum věnované historii sýru Torta del Casar – jediné svého druhu v regionu.
Autentický gurmánský zážitek zrozený z tradice a řemeslného mistrovství
Chcete-li ochutnat skutečnou chuť Extremadury, pak je Torta del Casar D.O. od Pastovelia tou nejautentičtější volbou.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.