Barón, Pedro Ximénez Xixarito, 0,75 l

Novinka
Značka: Baron
708 Kč
Skladem
Možnosti doručení

Luxusní, vyzrálá varianta nejoblíbenějšího sladkého sherry, nabízející chuťový profil tak bohatý a složitý, jako je jeho historie. Pedro Ximénez Xixarito je 15 let zrající sherry odrážející to nejlepší z Andalusie – hrozny rostoucí na sluncem prozářených vinicích a tradiční vinářské umění. Toto období dlouhé období zrání, dodává vínu Pedro Ximenez nezaměnitelnou hloubku a plnost chutí, ve které se mísí sušené ovoce, káva a  hořká čokoláda.

Pedro Ximénez, to je cesta plná chutí i vůní jižního Španělska. Dopřávejte si ji, kdykoliv dostanete chuť.

Obsah cukru: >210 g/l.

Vůně: Mimořádně bohaté aroma s dominancí sušeného ovoce – rozinky, datle a fíky, medu a ovocný kompot zvýrazněný tóny kávy, kakaa a hořké čokolády.

Chuť: Sametová a krémová, s kyselinkou vyvažující extrémní sladkost a hřejivost alkoholu. Dlouhý, lahodný závěr.

Doporučujeme párovat s: Sýry s modrou plsíní, krémové dezerty, zmrzlina, hořká čokoláda, vanilkový nugát, panna cotta.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Pedro Ximénez je více než jen víno. Je to výsledek neutuchající péče, času a trpělivosti, stejně jako spojení tradic a umění. Pokud hledáte něco, co obohatí váš gastronomický zážitek a zároveň vás přenese do srdce Andalusie, pak je pro vás Pedro Ximénez tou správnou volbou. 

Pedro Ximénez – král mezi sladkými sherry

Pedro Ximénez, známý také jako „PX“ je výjimečný nejen svým chuťovým profilem, ale také výrobním procesem. Vše začíná horkým andaluským sluncem, pod kterým hrozny zrají a následně se i suší. Proces sušení na slunci maximalizuje množství cukrů i intenzitu chutí.

Sušené hrozny se poté lisují a získaná šťáva fermentuje stejně jako u běžného vína. V tuto chvíli je však u sherry fermentace zastavena přidáním vinného destilátu (tzv. fortifikací). Fortifikací se zvyšuje alkoholový obsah na 15–22 % a zároveň v něm zachovává vysokou koncetraci přirozených cukrů.

Pedro Ximénez zraje 4–5 let oxidativní metodou, tedy za přítomnosti vzduchu v sudu, v tradičním systému solera. 

Criaderas y soleras

Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.

Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.

Rodinné vinařství Baron

Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.

Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze

Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.

Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir. 

400 let tradic a kvalitního sherry

Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.

V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.

Doplňkové parametry

Kategorie: Sherry a vermouth
Odrůda vína: Pedro Ximenez
Vinařská oblast: DO Jerez-Xérès-Sherry
Párování s jídlem: Hořká čokoláda, Plísňové sýry, Krémové dezerty, Panna Cotta
Obsah cukru: >210 g/l
Obsah alkoholu: 15 %
Doporučená teplota podávání: 15-18 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: