Barón, Oloroso Xixarito, 0,75 l

Značka: Baron
708 Kč
Skladem
Možnosti doručení

15 let zrající Oloroso vyniká perfektně strukturovaným profilem, vůní vlašských ořechů, lanýžů a tabáku, jež ohromí i ty nejnáročnější gurmány. Prémiové sherry, ve kterém se zrcadlí kulturní bohatství a vinohradnické mistrovství nejslunnějšího regionu Španělska – Andalusie. 

Díky intenzivní chuti i vůni a vysokému obsahu alkoholu je Oloroso vynikajícím doprovodem k mnoha pokrmům včetně sýrů, červeného masa a zvěřiny.

Obsah cukru: <5 g/l

Vůně: Výrazná a pronikavá vůně, ve které se snoubí tóny pražených vlašských ořechů, balsamica, tabáku, lanýžů a kůže.

Chuť: Krásně strukturovaná, silná, kulatá, plná a dlouhotrvající.

Doporučujeme párovat s: Uzené sýry (Manchego, Idiazabal a Parmezán), dušené maso, zvěřina, líčka, červený tuňák, Bœuf bourguignon, jelení guláš.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vyzrálé Oloroso je plné, silné a suché sherry s komplexními tóny vlašských ořechů, lanýžů, tabáku a kůže. Jeho chuť i aroma jsou hluboké a intenzivní, s dlouhým a příjemně hřejivým dozvukem. 

Oloroso sherry není ale zážitkem jen pro chuťové pohárky. Je to cesta do srdce Andalusie s jejími sluncem prozářenými vinohrady, chladnými sklepy plnými soudků s víny a bohatým dědictvím vyvíjejícím se po staletí.

Oloroso – unikátní proces výroby 

Oloroso se vyrábí z hroznů odrůdy Palomino, které se vyznačují schopností produkovat vysoce alkoholická a plná vína. Vše začíná fermentací moštu v tancích, kde je ponechán, dokud nedosáhne 11–12% obsahu alkoholu. Poté následuje proces fortifikace, kdy se k vínu přimíchává destilát, čímž se zvyšuje jeho alkoholový obsah až na 17 %. Poté je víno přesunuto do dřevěných sudů k dalšímu zrání. To probíhá metodou criaderas y soleras.

Významným faktorem výroby Olorosa je jeho kontakt se vzduchem. Na rozdíl od jiných druhů sherry, jako je Fino nebo Manzanilla, které zrají pod vrstvou kvasinek zvanou „flor“, Oloroso zraje v plném kontaktu se vzduchem. Tento proces oxidace dává Olorosu charakteristickou tmavou barvu a intenzivní, bohatou chuť s tóny sušeného ovoce, dřeva, ořechů a koření.

Criaderas y soleras

Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.

Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.

Rodinné vinařství Baron

Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.

Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze

Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.

Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir. 

400 let tradic a kvalitního sherry

Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.

V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.

Doplňkové parametry

Kategorie: Sherry a vermouth
Odrůda vína: Palomino
Vinařská oblast: DO Jerez-Xérès-Sherry
Párování s jídlem: Zvěřina, Dušené maso, Uzené sýry, Jelení guláš
Obsah cukru: <5 g/l
Obsah alkoholu: 19,2 %
Doporučená teplota podávání: 15-18 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: