Cartoixa de Montsalvat, Montsalvat, 0,75 l

1 433 Kč
Momentálně nedostupné
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Vlajková loď vinařství Montsalvat. Elegantní Carignan z 80 až 100 let starých rév, které mu propůjčily neuvěřitelnou hloubku a komplexnost. Ostružiny kombinované se zemitou vůní typickou pro prioratskou půdu. V pozadí pak vládne máta či jemné náznaky smetany a karamelu. Umělecké dílo z rukou Francesca Sancheze-Base oceněné Robertem Parkerem 95 body!

1 LAHEV VE SLEVĚ - MÍRNĚ POŠKOZENÁ PAPÍROVÁ ETIKETA

Vůně: Ostružiny, lesní plody, kouř, dehet, kůže, břidlice, náznaky máty, fíků a švestek, smetany, karamelu, skořice a lékořice

Chuť: Víno je na patře dobře strukturované, plné, s perzistentním minerálním závěrem. Dokonalá rovnováha dubu s kořením a ovocnými džemy. Sametový, intenzivní a přetrvávající závěr.

Doporučujeme párovat s: Hovězí maso, dušené hovězí nebo jiná výraznější masa v husté omáčce, pečená masa

Detailní informace

Detailní popis produktu

Montsalvat je vlajkovou lodí vinařství Cartoixa de Montsalvat pod vedením Francesca Sancheze-Base. Jejich řemeslná vína nastavila v oblasti Priorat novou laťku dokonalosti, což jasně dokazuje i tato lahev Carignanu. 

Hrozny pochází z 80 až 100 let starých rév. Takto letité révy poskytují sice menší výnosy (500 kg na hektar), o to však plnější a aromatičtější. Na jedinečném profilu vína se ale podílí také strmé terasovité vinice s podložím ze žuly a kvarcitové drtě. Vychutnat si tak můžete mimořádně strukturované a komplexní červené víno, které vás provede prvotní ovocnou smrští, kořeněným středem a sametovým závěrem.

 

Ruční práce a tradiční výrobní metody

V Cartoixa de Montsalvat si zakládají na preciznosti a tradičních metodách. Sklizeň probíhá ručně, přičemž hrozny se uchovávají v malých bednách po 15 kg. Následně putují do třídírny, kde prochází pečlivým ručním tříděním. Vybrat se totiž musí jen ty nejlepší kusy. Na závěr víno zraje 17 měsíců v nových 225litrových sudech z francouzského dubu, které mu dodávají skořicové a lékořicové tóny v pozadí.

O unikátnosti a prvotřídní chuti Montsalvatu svědčí také hodnocení Roberta Parkera. 95 bodů dosahují pouze vína nejvyšší kvality vyrobená z těch nejlepších ročníků. 

 

Tip: Víno doporučujeme před konzumací dekantovat nebo nechat pár minut „vydýchat“ v otevřené lahvi.

Ocenění

95/100 bodů Robert Parker

92/100 bodů Wine Enthusiast  

Vinařství Cartoixa de Montsalvat

Za úspěchem vinařství Cartoixa de Montsalvat (v překladu Kartuziánský klášter Montsalvat) stojí Francesco Sanchez-BasTento zemědělský inženýr a bývalý učitel na zemědělské univerzitě v Tarragoně se dokonce podílel i na sestavení požadavků pro certifikaci ekologických vinohradnických postupů pro španělskou vládu.

Francesco révu nejprve pěstoval pro jiné vinaře. V roce 1996 se však rozhodl, že začne podnikat sám a v obci La Vilella Alta, ve sklepení svého domu, vybudoval malé vinařství. 

V srdci jedinečné vinařské oblasti Priorat nyní vlastní cca 10 hektarů vinic, a révu tak pěstuje na typické místní půdě zvané „llicorella“, jež vínům dodává jejich specifickou chuť. Francesco navíc produkuje vína ze starých vinných rév, které jim propůjčují intenzivní a elegantní aroma. I díky tomu jsou to právě vína Francesca Sanchez-Base, která vinařskému řemeslu v regionu Priorat nastavila nový standard dokonalosti.

A jak říká samotný Francesco: Naše síla spočívá v lidském týmu, který tvoří Cartoixa de Montsalvat. Pracujeme zodpovědně a plně si uvědomujeme, že naše víno je plodem vášně a odhodlání, s nimiž každý den pracujeme.

DOCa/DOQ Priorat

Priorat je malý vinařský region v Katalánsku. Prestižní postavení ve vinařském světě si získal  díky svým plným červeným vínům převážně z odrůd Garnacha a Carignan.

Mezi španělskými vinařskými oblastmi patří Priorat k těm nejstarším. První zmínky o výrobě vína se tu datují až do roku 1163. Zároveň jsou společně s oblastí Rioja jedinými vinařskými regiony, které získaly označení DOCa/DOQ (Denominación de Origen Calificada), tedy nejvyšší úroveň kvalifikace, kterou lze ve Španělsku získat.

Priorat se rozkládá na území vulkanického původu, což propůjčuje půdě, kterou Katalánci nazývají llicorella, unikátní vlastnosti. Základ tvoří načervenalá a černá břidlice s malými částicemi slídy. Ta odráží sluneční světlo a zároveň udržuje teplo. Na povrchu pak leží asi 0,5 m silná vrstva rozložené slídy a břidlice, která nutí kořeny vinné révy zakořeňovat hluboko v zemi, kde hledají vodu, živiny a oporu při častých silných větrech. Llicorella zároveň hroznům dodává jejich specifickou chuť.

Pokud Priorat navštívíte, naskytne se vám typický pohled na strmé svahy s tzv. terasami osázenými vinnou révou, kde se sběr i veškerá péče provádí ručně.
  

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená španělská vína
Odrůda vína: Carignan
Vinařská oblast: DOQ Priorat
Oceněná vína: Robert Parker
Párování s jídlem: Jehněčí, Hovězí, Zvěřina
Ročník: 2007
Obsah alkoholu: 14,5 %
Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:


 

Za úspěchem vinařství Cartoixa de Montsalvat (v překladu Kartuziánský klášter Montsalvat) stojí Francesco Sanchez-Bas. Tento zemědělský inženýr a bývalý učitel na zemědělské univerzitě v Tarragoně se dokonce podílel i na sestavení požadavků pro certifikaci ekologických vinohradnických postupů pro španělskou vládu.

Francesco révu nejprve pěstoval pro jiné vinaře. V roce 1996 se však rozhodl, že začne podnikat sám a v obci La Vilella Alta, ve sklepení svého domu, vybudoval malé vinařství. 

V srdci jedinečné vinařské oblasti Priorat nyní vlastní cca 10 hektarů vinic, a révu tak pěstuje na typické místní půdě zvané „llicorella“, jež vínům dodává jejich specifickou chuť. Francesco navíc produkuje vína ze starých vinných rév, které jim propůjčují intenzivní a elegantní aroma. I díky tomu jsou to právě vína Francesca Sanchez-Base, která vinařskému řemeslu v regionu Priorat nastavila nový standard dokonalosti.

A jak říká samotný Francesco: Naše síla spočívá v lidském týmu, který tvoří Cartoixa de Montsalvat. Pracujeme zodpovědně a plně si uvědomujeme, že naše víno je plodem vášně a odhodlání, s nimiž každý den pracujeme.

 

Ocenění

93/100 bodů Robert Parker

92/100 bodů Wine Enthusiast

91/100 bodů James Sucklin