Cartoixa de Montsalvat, Montsalvat, 0,75L
Související produkty
Detailní popis produktu
Montsalvat je vlajkovou lodí vinařství Cartoixa de Montsalvat pod vedením Francesca Sancheze-Base. Jejich řemeslná vína nastavila v oblasti Priorat novou laťku dokonalosti, což jasně dokazuje i tato lahev Carignanu.
Hrozny pochází z 80 až 100 let starých rév. Takto letité révy poskytují sice menší výnosy (500 kg na hektar), o to však plnější a aromatičtější. Na jedinečném profilu vína se ale podílí také strmé terasovité vinice s podložím ze žuly a kvarcitové drtě. Vychutnat si tak můžete mimořádně strukturované a komplexní červené víno, které vás provede prvotní ovocnou smrští, kořeněným středem a sametovým závěrem.
Ruční práce a tradiční výrobní metody
V Cartoixa de Montsalvat si zakládají na preciznosti a tradičních metodách. Sklizeň probíhá ručně, přičemž hrozny se uchovávají v malých bednách po 15 kg. Následně putují do třídírny, kde prochází pečlivým ručním tříděním. Vybrat se totiž musí jen ty nejlepší kusy. Na závěr víno zraje 17 měsíců v nových 225litrových sudech z francouzského dubu, které mu dodávají skořicové a lékořicové tóny v pozadí.
O unikátnosti a prvotřídní chuti Montsalvatu svědčí také hodnocení Roberta Parkera. 95 bodů dosahují pouze vína nejvyšší kvality vyrobená z těch nejlepších ročníků.
Tip: Víno doporučujeme před konzumací dekantovat nebo nechat pár minut „vydýchat“ v otevřené lahvi.
Ocenění
95/100 bodů Robert Parker
92/100 bodů Wine Enthusiast
Vinařství Cartoixa de Montsalvat
Za úspěchem vinařství Cartoixa de Montsalvat (v překladu Kartuziánský klášter Montsalvat) stojí Francesco Sanchez-Bas. Tento zemědělský inženýr a bývalý učitel na zemědělské univerzitě v Tarragoně se dokonce podílel i na sestavení požadavků pro certifikaci ekologických vinohradnických postupů pro španělskou vládu.
Francesco révu nejprve pěstoval pro jiné vinaře. V roce 1996 se však rozhodl, že začne podnikat sám a v obci La Vilella Alta, ve sklepení svého domu, vybudoval malé vinařství.
V srdci jedinečné vinařské oblasti Priorat nyní vlastní cca 10 hektarů vinic, a révu tak pěstuje na typické místní půdě zvané „llicorella“, jež vínům dodává jejich specifickou chuť. Francesco navíc produkuje vína ze starých vinných rév, které jim propůjčují intenzivní a elegantní aroma. I díky tomu jsou to právě vína Francesca Sanchez-Base, která vinařskému řemeslu v regionu Priorat nastavila nový standard dokonalosti.
A jak říká samotný Francesco: „Naše síla spočívá v lidském týmu, který tvoří Cartoixa de Montsalvat. Pracujeme zodpovědně a plně si uvědomujeme, že naše víno je plodem vášně a odhodlání, s nimiž každý den pracujeme.“
DOCa/DOQ Priorat
Priorat je malý vinařský region v Katalánsku. Prestižní postavení ve vinařském světě si získal díky svým plným červeným vínům převážně z odrůd Garnacha a Carignan.
Mezi španělskými vinařskými oblastmi patří Priorat k těm nejstarším. První zmínky o výrobě vína se tu datují až do roku 1163. Zároveň jsou společně s oblastí Rioja jedinými vinařskými regiony, které získaly označení DOCa/DOQ (Denominación de Origen Calificada), tedy nejvyšší úroveň kvalifikace, kterou lze ve Španělsku získat.
Priorat se rozkládá na území vulkanického původu, což propůjčuje půdě, kterou Katalánci nazývají llicorella, unikátní vlastnosti. Základ tvoří načervenalá a černá břidlice s malými částicemi slídy. Ta odráží sluneční světlo a zároveň udržuje teplo. Na povrchu pak leží asi 0,5 m silná vrstva rozložené slídy a břidlice, která nutí kořeny vinné révy zakořeňovat hluboko v zemi, kde hledají vodu, živiny a oporu při častých silných větrech. Llicorella zároveň hroznům dodává jejich specifickou chuť.
Pokud Priorat navštívíte, naskytne se vám typický pohled na strmé svahy s tzv. „terasami“ osázenými vinnou révou, kde se sběr i veškerá péče provádí ručně.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená španělská vína |
---|---|
Odrůda vína: | Carignan |
Vinařská oblast: | DOQ Priorat |
Oceněná vína: | Robert Parker |
Párování s jídlem: | Jehněčí, Hovězí, Zvěřina |
Ročník: | 2007 |
Obsah alkoholu: | 14,5 % |
Doporučená teplota podávání: | 16 - 18 °C |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Za úspěchem vinařství Cartoixa de Montsalvat (v překladu Kartuziánský klášter Montsalvat) stojí Francesco Sanchez-Bas. Tento zemědělský inženýr a bývalý učitel na zemědělské univerzitě v Tarragoně se dokonce podílel i na sestavení požadavků pro certifikaci ekologických vinohradnických postupů pro španělskou vládu.
Francesco révu nejprve pěstoval pro jiné vinaře. V roce 1996 se však rozhodl, že začne podnikat sám a v obci La Vilella Alta, ve sklepení svého domu, vybudoval malé vinařství.
V srdci jedinečné vinařské oblasti Priorat nyní vlastní cca 10 hektarů vinic, a révu tak pěstuje na typické místní půdě zvané „llicorella“, jež vínům dodává jejich specifickou chuť. Francesco navíc produkuje vína ze starých vinných rév, které jim propůjčují intenzivní a elegantní aroma. I díky tomu jsou to právě vína Francesca Sanchez-Base, která vinařskému řemeslu v regionu Priorat nastavila nový standard dokonalosti.
A jak říká samotný Francesco: „Naše síla spočívá v lidském týmu, který tvoří Cartoixa de Montsalvat. Pracujeme zodpovědně a plně si uvědomujeme, že naše víno je plodem vášně a odhodlání, s nimiž každý den pracujeme.“
Ocenění
93/100 bodů Robert Parker
92/100 bodů Wine Enthusiast
91/100 bodů James Sucklin