Baron, Moscatel Micaela, 0,75 l
Související produkty
Detailní popis produktu
Koupíte-li si Moscatel, nezískáváte jen láhev vína, ale zároveň i kousek španělské kultury a tradice, které můžete sdílet s přáteli a rodinou. Zkrátka, Moscatel je investicí do nezapomenutelných chvil a skvělých zážitků.
Moscatel – jedinečný postup, jedinečná chuť
Výroba sherry patří k obzvlášť složitým a zdlouhavým procesům. Aby víno chutnalo přesně tak, jak má a splňovalo všechny legislativou předepsané vlastnosti, musí projít řadou postupů náročných nejen na zkušenosti výrobce, ale i na čas.
Moscatel je vyroben z hroznů stejnojmenné odrůdy. Hrozny se nejprve nechávájí sušit na slunci, aby získaly požadované aroma i chuť. Následně dochází k šetrnému lisování šťávy mimořádně bohaté na cukry, která krátce kvasí v nerezových tancích. Poté následuje unikátní krok, který sherry odlišuje od ostatních vín – fortifikace. Fortifikace, neboli obohacování, spočívá v přidání destilátu do vína. Tímto procesem se v sherry zvyšuje obsah alkoholu, který u Moscatelu dosahuje 15–22 %. Fortifikace zaroveň ukončuje proces fermentace, čímž se zachovává přírodní sladkost hroznů.
Na závěr je víno přesunuto do sudů - criaderas y soleras k 5 letům výhradně oxidačního typu zrání – zrání ve styku se vzduchem, které zvyšuje aromatickou koncentraci a komplexnost bez ztráty svěžesti a typického ovocného charakteru hroznu. Výsledkem je hutná sladká, ale svěží chuť rozinek, která v ústech zůstává ještě dlouho po dopití.
Criaderas y soleras
Sherry se vyrábí pomocí náročné metody „criaderas y soleras“, při které se postupně promíchávají vína ze sudů ležících na sobě v několika vrstvách. Část obsahu sudů ze spodní řady, kde jsou vína nejstarší, se nalahvuje a ke zbylé části se přimíchají mladší vína ze sudů o patro výše. Takto se postupuje až k nejmladším vínům v nejvyšším patře. Právě díky tomuto postupu je všem vínům zajištěna stejná chuť, která navíc ze sudů získává i specifický charakter.
Název metody se tak odvozuje od pojmenování sudů. Ty s nejmladším obsahem se nazývají Criaderas a vrstva s nejstaršími víny zase Soleras.
Rodinné vinařství Baron
Je libo opravdu výjimečné sherry? Pak jste tu správně. Rodinné vinařství Baron, nacházející se v srdci regionu DO Jerez-Xérès-Sherry, produkuje vína špičkové kvality už více než 400 let. Díky spojení tradičních vinařských technik a moderních inovací si vína z Bodegas Baron získala zaslouženou reputaci mezi odbornými i laickými nadšenci z celého světa.
Království Palomina, Moscatelu a Pedra Ximéneze
Vinařství Baron se specializuje na odrůdy Palomino, Moscatel a Pedro Ximénez, které jsou se španělskými sherry víny neodmyslitelně spjaty.
Hrozny použité do jejich vín pak pochází pouze z regionálních vinic, na kterých se jim náramně daří. Díky tomu dosahují sherry té nejlepší kvality i výrazných chutí odrážejích místní terroir.
400 let tradic a kvalitního sherry
Vinařství Baron je dlouhodobě synonymem pro vysoce kvalitní sherry vína. Závazek kvalitě, ekologickému pěstování a odbornosti je patrný ve všech aspektech výroby. I díky tomu přináší jejich sherry nezapomenutelný zážitek odrážející bohatou historii a řemeslné mistrovství.
V sherry portfoliu Bodegas Baron najdete širokou škálu stylů včetně suchých, polosuchých, sladkých a vyzrálých variant.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Sherry a vermouth |
---|---|
Odrůda vína: | Moscatel |
Vinařská oblast: | DO Jerez-Xérès-Sherry |
Párování s jídlem: | Dezerty, zmrzlina, Hrozny, Smetanový či citronový dort, Tiramisu |
Obsah alkoholu: | 17,5 % |
Doporučená teplota podávání: | 12-14 °C |
Obsah cukru: | < 160 g/l |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.