Torelló, 225 Brut Nature 0,75L

Značka: Torello
749 Kč
Momentálně nedostupné
Položka byla vyprodána…

Dokonale strukturovaný a vyzrálý Corpinnat z odrůd Macabeo, Xarel·lo a Parellada. Díky unikátní metodě výroby a zrání v 225litrovém dubovém sudu se může pochlubit stálou perlivostí a komplexní chutí i vůní. Květinové aroma s lehkými smetanovými tóny a kouřovým nádechem.

Vůně: Mango, sušený ananas, čerstvé květiny, med, rozmarýn, karamelizovaná brioška, kouř

Chuť: Středně plná, strukturovaná a komplexní, s jemnými bublinkami. Vyrovnanost zrání a svěžesti vína, díky čemuž je chuť dlouhá a lehká. Jemné tóny briošky, toastu a ovoce.

Doporučujeme párovat s: Červená masa, zvěřina, vyzrálé sýry, ryby, mořské plody

Detailní informace

Detailní popis produktu

Dokonale strukturovaný a vyzrálý Corpinnat z odrůd Macabeo, Xarel·lo a Parellada, jehož hrozny byly sklizeny ručně a přepraveny k lisu za méně než 15 minut, aby se zabránilo jejich předčasné oxidaci nebo kvašení. Šťáva z vybraných hroznů se následně získává tou nejšetrnější metodou - lisováním vlastní vahou. Víno se tak vyrábí pouze z volně tekoucí šťávy (tzv. „mosto flor“), které je velmi omezené množství. Během tohoto procesu je navíc mošt chráněn technologií Inertys před nežádoucí oxidací a únikem cenných aromatických látek.


Pro získání komplexní chuti a bohatého aroma víno zraje 3-5 týdnů v dubovém 225litrovém sudu. Poté projde druhotným kvašením  v lahvi, během kterého leží 36 měsíců na kalech. Každá lahev se pravidelně ručně otáčí a následný usazený kal se odstraní tzv. degorzáží neboli odstřelením.

Ocenění

92/100 bodů Robert Parker

93/100 bodů Guía Peñín

93/100 bodů Gourmets Guide

94/100 bodů “Vivir el vino” GUIDE

Vinařství Torello

Historie rodiny Torelló sahá až do roku 1395. Dnes se o rodinný odkaz stará již 22. a 23. generace, která s úctou dodržuje přání předků udržovat a pečovat o vinnou révu na rodinném panství Can Martí. Vinařství Torelló je navíc jedním ze zakládajících členů sdružení Corpinnat, které stojí za striktním dodržováním kvality i tradiční ruční výroby z původních odrůd.

Vinice Vinařství Torelló jsou obdělávány ekologicky, což potvrzuje i udělená značka CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica - Katalánská rada pro ekologickou zemědělskou produkci). Hrozny se sklízí ručně v nejlepším okamžiku své zralosti pro dosažení ideální rovnováhy mezi úrovní cukru a kyselosti. Poté jsou hrozny přepraveny z vinic k lisům v malých přívěsech nebo v bednách za méně než 15 minut od sklizně.

Vinice rodiny Torelló zabírají úctyhodných 135 hektarů v severozápadní oblasti Španělska Alt Penedès, kde se perfektně daří bílým odrůdám Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Malvasía, Chardonnay a Muscat, ale i červeným Garnacha, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Syrah. 

Kromě kvalitních vinic se může panství Can Martí pochlubit i podzemními sklepy o rozloze 5 500 , kde ve tmě a při kontrolovaných teplotách leží dva miliony lahví šumivého vína Corpinnat. Během procesu zrání vína se lahve pravidelně ručně otáčejí.

 

Corpinnat

Za vznikem tohoto nového označení šumivých vín stojí skupina vinařů, kteří se rozhodli vystoupit z D. O. Cava. V roce 2017 tak založili vlastní sdružení pod záštitou EU se závazkem dodržovat ta nejpřísnější kritéria ze všech šumivých vín

Již ze samotného názvu je cítit láska k domovu a touha vrátit se ke kořenům i k organickému zemědělství. Slovo Corpinnat se totiž skládá ze dvou pojmů:
COR neboli kolébka, kde se před více než 130 lety vyráběla vůbec první šumivá vína ve Španělsku, a PINNAT, který odkazuje na původ slova Penedès tedy na kamenitou půdu.

Označení Corpinnat mohou používat pouze šumivá vína, která splňují následující požadavky:

  • Hrozny pochází pouze z regionu Penedès, jsou pěstovány v bio kvalitě a sbírány ručně.
  • Použití pouze původních odrůd, přičemž nejméně 90 % musí tvořit Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Malvasía, Garnacha, Monastrell, Sumoll a Xarel·lo Rosé. Dále je povolený 10% obsah Chardonnay, Sitges Malvasia, Pinot Noir a Trepat.
  • Minimální doba zrání v lahvích je 18 měsíců.
  • Uvedení data sklizně a degorzáže na etiketě.
  • 100% vinifikace v prostorách vinařství.

Doplňkové parametry

Kategorie: Španělská šumivá vína
Odrůda vína: Xarel lo, Macabeo, Parellada
Vinařská oblast: Corpinnat
Párování s jídlem: Ryby, Mořské plody, Šunky a salámy, Rýže, Chuťovky a jednohubky
Vína z ekologického zemědělství: Ano
Ročník: 2016
Obsah alkoholu: 11,5 %
Obsah cukru: Brut Nature
Doporučená teplota podávání: 6 - 8 °C
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

 

Historie rodiny Torelló sahá až do roku 1395. Dnes se o rodinný odkaz stará již 22. a 23. generace, která s úctou dodržuje přání předků udržovat a pečovat o vinnou révu na rodinném panství Can Martí. Vinařství Torelló je navíc jedním ze zakládajících členů sdružení Corpinnat, které stojí za striktním dodržováním kvality i tradiční ruční výroby z původních odrůd.

Vinice Vinařství Torelló jsou obdělávány ekologicky, což potvrzuje i udělená značka CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica - Katalánská rada pro ekologickou zemědělskou produkci). Hrozny se sklízí ručně v nejlepším okamžiku své zralosti pro dosažení ideální rovnováhy mezi úrovní cukru a kyselosti. Poté jsou hrozny přepraveny z vinic k lisům v malých přívěsech nebo v bednách za méně než 15 minut od sklizně.

Vinice rodiny Torelló zabírají úctyhodných 135 hektarů v severozápadní oblasti Španělska Alt Penedès, kde se perfektně daří bílým odrůdám Macabeo, Xarel·lo, Parellada, Malvasía, Chardonnay a Muscat, ale i červeným Garnacha, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir a Syrah. 

Kromě kvalitních vinic se může panství Can Martí pochlubit i podzemními sklepy o rozloze 5 500 , kde ve tmě a při kontrolovaných teplotách leží dva miliony lahví šumivého vína Corpinnat. Během procesu zrání vína se lahve pravidelně ručně otáčejí.