Cartoixa de Montsalvat, Montgarnatx, 0,75L

698 Kč
Skladem

30-40 let stará Garnacha, k tomu velmi starý Carignan, kteří plodí menší množství bobulí, ale s intenzivní chutí. Ručně sklízené do malých beden o hmotnosti 15 kg,  přičemž hrozny procházejí velmi pečlivým výběrem, aby se zabránilo poklesu kvality. Víno pak zraje 12 měsíců v nových sudech z francouzského dubu nejvyšší kvality. Výsledkem je plné víno s intenzivní vůní třešní, květin a tabáku, které vás zajisté nadchne, pokud máte rádi plná vína.

Vůně: Intenzivní, ale příjemná vůně s tóny třešní, květin, červených plodů, tabáku a v pozadí lehkého nádechu kůže a čokolády.

Chuť: Sladká a jemná chuť s dubovými tóny, příjemná kyselost, celkově velmi dobře vyvážené.

Doporučujeme párovat s: Hovězí, zvěřina, jehněčí

Detailní informace

Detailní popis produktu

30-40 let stará Garnacha, k tomu velmi starý Carignan, kteří plodí menší množství bobulí, ale s intenzivní chutí. Ručně sklízené do malých beden o hmotnosti 15 kg,  přičemž hrozny procházejí velmi pečlivým výběrem, aby se zabránilo poklesu kvality.

Víno doporučujeme před konzumací dekantovat nebo nechat pár minut „vydýchat“ v otevřené lahvi.

Ocenění

93/100 bodů Robert Parker

92/100 bodů Wine Enthusiast  

Vinařství Cartoixa de Montsalvat

Za úspěchem vinařství Cartoixa de Montsalvat (v překladu Kartuziánský klášter Montsalvat) stojí Francesco Sanchez-BasTento zemědělský inženýr a bývalý učitel na zemědělské univerzitě v Tarragoně se dokonce podílel i na sestavení požadavků pro certifikaci ekologických vinohradnických postupů pro španělskou vládu.

Francesco révu nejprve pěstoval pro jiné vinaře. V roce 1996 se však rozhodl, že začne podnikat sám a v obci La Vilella Alta, ve sklepení svého domu, vybudoval malé vinařství. 

V srdci jedinečné vinařské oblasti Priorat nyní vlastní cca 10 hektarů vinic, a révu tak pěstuje na typické místní půdě zvané „llicorella“, jež vínům dodává jejich specifickou chuť. Francesco navíc produkuje vína ze starých vinných rév, které jim propůjčují intenzivní a elegantní aroma. I díky tomu jsou to právě vína Francesca Sanchez-Base, která vinařskému řemeslu v regionu Priorat nastavila nový standard dokonalosti.

A jak říká samotný Francesco: Naše síla spočívá v lidském týmu, který tvoří Cartoixa de Montsalvat. Pracujeme zodpovědně a plně si uvědomujeme, že naše víno je plodem vášně a odhodlání, s nimiž každý den pracujeme.

DOCa/DOQ Priorat

Priorat je malý vinařský region v Katalánsku. Prestižní postavení ve vinařském světě si získal  díky svým plným červeným vínům převážně z odrůd Garnacha a Carignan.

Mezi španělskými vinařskými oblastmi patří Priorat k těm nejstarším. První zmínky o výrobě vína se tu datují až do roku 1163. Zároveň jsou společně s oblastí Rioja jedinými vinařskými regiony, které získaly označení DOCa/DOQ (Denominación de Origen Calificada), tedy nejvyšší úroveň kvalifikace, kterou lze ve Španělsku získat.

Priorat se rozkládá na území vulkanického původu, což propůjčuje půdě, kterou Katalánci nazývají llicorella, unikátní vlastnosti. Základ tvoří načervenalá a černá břidlice s malými částicemi slídy. Ta odráží sluneční světlo a zároveň udržuje teplo. Na povrchu pak leží asi 0,5 m silná vrstva rozložené slídy a břidlice, která nutí kořeny vinné révy zakořeňovat hluboko v zemi, kde hledají vodu, živiny a oporu při častých silných větrech. Llicorella zároveň hroznům dodává jejich specifickou chuť.

Pokud Priorat navštívíte, naskytne se vám typický pohled na strmé svahy s tzv. terasami osázenými vinnou révou, kde se sběr i veškerá péče provádí ručně.
  

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená španělská vína
Odrůda vína: Garnacha, Carignan
Vinařská oblast: DOQ Priorat
Oceněná vína: Robert Parker
Párování s jídlem: Jehněčí, Hovězí, Zvěřina
Ročník: 2013
Obsah alkoholu: 14 %
Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:


 

Za úspěchem vinařství Cartoixa de Montsalvat (v překladu Kartuziánský klášter Montsalvat) stojí Francesco Sanchez-Bas. Tento zemědělský inženýr a bývalý učitel na zemědělské univerzitě v Tarragoně se dokonce podílel i na sestavení požadavků pro certifikaci ekologických vinohradnických postupů pro španělskou vládu.

Francesco révu nejprve pěstoval pro jiné vinaře. V roce 1996 se však rozhodl, že začne podnikat sám a v obci La Vilella Alta, ve sklepení svého domu, vybudoval malé vinařství. 

V srdci jedinečné vinařské oblasti Priorat nyní vlastní cca 10 hektarů vinic, a révu tak pěstuje na typické místní půdě zvané „llicorella“, jež vínům dodává jejich specifickou chuť. Francesco navíc produkuje vína ze starých vinných rév, které jim propůjčují intenzivní a elegantní aroma. I díky tomu jsou to právě vína Francesca Sanchez-Base, která vinařskému řemeslu v regionu Priorat nastavila nový standard dokonalosti.

A jak říká samotný Francesco: Naše síla spočívá v lidském týmu, který tvoří Cartoixa de Montsalvat. Pracujeme zodpovědně a plně si uvědomujeme, že naše víno je plodem vášně a odhodlání, s nimiž každý den pracujeme.

 

Ocenění

93/100 bodů Robert Parker

92/100 bodů Wine Enthusiast

91/100 bodů James Sucklin